Kultúra

Nem kegyelmeztek, élve temették el a munkagépek a kiemelten védett gyurgyalagokat Dunakeszin

A 444.hu szúrta ki dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítójának elkeseredett Facebook-posztját. Szavai szerint két napja munkagépek zaja verte fel a mező felé eső lovastanyával átellenben lévő egykori TSZ udvarát Dunakeszi alsón. Hiába vezette körbe személyesen az építésvezetőt a környéken, külön is felhívva a figyelmét az ott található védett természeti értékekre, nem tudta megakadályozni, hogy másnapra a munkagépek élve temessék el a löszfalban fészkelő, kiemelten védett gyurgyalagok fiókáit. A madarak eszmei értéke példányonként 100 ezer forint. A munkagépek egy első világháborús film forgatására készítették elő a terepet.

A pusztításnak azonban ezzel valószínűleg nincs vége, mert

a filmfelvétel során tervezett hadművelet hang és fényeffektusai, valamint a területen átgázoló tankok által okozott természetkárosítás nagy valószínűséggel a még életben maradt madarakat is elűzik a környékről.

Dr. Király Péter – bár megtette a szükséges jogi lépéseket – nem számít gyors eredményre. Posztjában úgy fogalmaz:

Bár a természetkárosítás bűncselekmény hazánkban, sajnos az elmúlt napokban a területen több ízben kint járt természetvédelmi szakember hivatalból nem tudott gyors és hatékony segítséget ígérni. Ezért levelemmel Benkő Tamás képviselő úrhoz fordultam, a Rex Alapítvány nevében rendőrségi feljelentést teszek, és ezúton most a Dunakeszi alsón lakó polgárokat is kérem egy határozott közös fellépésre a már elkövetett és még tervezett barbár természetkárosítással szemben.

A pusztításról képeket is készített:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik