Kultúra

Ezek a fotók ráébresztenek, hogy mind felelősek vagyunk a minket elárasztó szemétért

Ezek a fotók ráébresztenek, hogy mind felelősek vagyunk a minket elárasztó szemétért

Egy fotós saját, egy hétig gyűjtött szemetükbe fektette az embereket. Gondolatébresztő fotók.

A Kaliforniában dolgozó fényképészt, Gregg Segalt már gyermekkora óta érdekli a szemétprobléma – hová kerülnek a kukába dobott, feleslegessé vált csomagolások és dolgok? Mi lesz, ha egyszer elfogy a hely, ahová elszállíthatjuk őket?

Egy átlagos amerikai évente közel hétszáz kilogrammnyi szemetet generál, de ez a szám a világ fejlett országaiban nagyon változó – Romániában mindössze 254 (2013-as adat), míg Magyarországon 385 kg (2014) az egy főre jutó mennyiség, ennek pedig itthon a negyede kerül újrafeldolgozásra, tíz százaléka hulladékégetőbe, 59 százaléka pedig hulladéklerakókba.

A mennyiség csökkenéséért persze mi is mind tehetünk, részben a szelektív hulladékgyűjtők használatával, részben pedig a tudatos vásárlással. Segal azonban más eszközökkel is fel akarta hívni a figyelmet a problémára, így a kaliforniai Altadenában élő családtagjait, barátait, szomszédjait és ismeretleneket is felkért arra, hogy egy hétig gyűjtsék a szemetüket, majd

terítsék maguk köré, és egyszerűen feküdjenek bele.

 

Az így elkészült fotókat látva szembesülhetünk azzal, hogy az elénk pakolt élelmiszerek elfogyasztása után egy egyszerű kukába hajítással csak még jobban rontjuk a természet túlélési esélyeit, és hozzájárulunk az óceánon úszó szemétszigetek, vagy épp a szemetes hegyoldalak megszületéséhez, illetve növekedéséhez.

Ez persze nem csak a vásárlók hibája, hiszen a különböző nagyvállalatok sem küzdenek azért, hogy biológiailag lebomló, vagy egyszerűbb csomagolóanyagokat használjanak, illetve fejlesszenek ki.

Olvasói sztorik