Kultúra

Több, mint 100 animációs film versenyez majd az idei KAFF-on

Közeleg a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, amelynek mostanra összeállt a versenyprogramja.

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon gazdag merítés lesz látható az elmúlt két év magyar animációs terméséből. 36 rövidfilm, 25 televízió-sorozat epizód, 22 diákfilm és 33 alkalmazott animáció került a versenyprogramba. A fesztiválkedvencek mellett számos mesefeldolgozás és történelmi témájú alkotások is peregnek majd a KAFF-on idén júniusban.

A Balázs Zoltán tervezőgrafikus, a Partiumi Keresztény Magyar Egyetem tanára, Kulics Ágnes vágó, televíziós filmszerkesztő és Pál Nagy Balázs animációs rendező alkotta előzsűri

229 nevezésből 116 animációt válogatott be a versenyprogramba.

Kulics Ágnes a nevezések kapcsán elmondta, hogy meglepően sok alkotó jelentkezett, köztük nagy számú diák. A számos díjnyertes film vágójaként ismert szakember szerint

Technikai és esztétikai értelemben sem lehet komoly különbséget felfedezni a rutinos, már szakmai hírnevet szerzett alkotók és a fiatal szerzők között. A televíziós sorozatok minősége, nagy száma emlékeztet azokra az időkre, amikor az animációs sorozatok fő megrendelője, támogatója a közszolgálati televízió volt. Ez ma is sokat jelentene a szakma számára. Ugyanakkor a fiatalok, gyermek nézők művészeti nevelésében is komoly szerepet töltenének be ezek az animációs filmek, sorozatok. Nyugati országokban a közszolgálat televíziók a nemzeti, tartományi filmalapok mellett a filmszakma fő támogatói.

Balázs Zoltán legfőbb döntési szempontokként az eredetiséget, az üzenetet, az animációs technikát és a grafikai látványvilágot határozta meg. Az egyetemi oktató úgy látja, hogy a magyar animáció új lendületet kapott, köszönhető részben a digitális forradalomnak és az egyre jobban szaporodó animációs iskoláknak, műhelyeknek és stúdióknak:

A nagy Pannónia stúdió nemzedéke után most egy markáns és lendületes új generáció jelent meg, ami remélhetőleg egy új kezdetet jelent. Az egyetemeken a diákok nem csak egyénileg alkotnak, hanem egymásnak segítenek. Rendszeresen dolgoznak együtt egymás filmjeiben minimális költségvetésből, a stáblistán is változó szerepkörökben látható a nevük. Pozitívan értékelem, hogy egyre több animációs sorozat készül, főleg gyerekeknek.

Pál Nagy Balázs, az előzsűri elnöke elmondta, hogy nem volt komoly vita a döntés során, másodpercek alatt megegyeztek a vitás kérdésekben. Az előzsűri mindhárom tagja üdvösnek tartja a digitális forradalmat. Miként Pál Nagy rámutatott

Bejött a szobánkba egy olyan nívójú technológia, amely harminc-negyven évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, és ez egy hatalmas áldás.

A zsűritagokkal videó is készült a 13. KAFF versenyprogramjában induló alkotások válogatásáról:

Forrás: KAFF

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik