Kultúra

A Duna forrása sokkal szebb annál, ahogy a folyók születését elképzeljük

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 02. 16. 18:39

A Fekete-erdő vidékének egyik elragadó városkájában találhatjuk meg a Fekete-tengerbe futó kék szalag jelképes forrását.
Korábban a témában:

A kedves német kisváros, a svájci határtól csak néhány percnyi autóútra fekvő Donaueschingen határában találkozik a 43 kilométeren át folyó Brigach, illetve a 46 kilométeren át haladó Breg, és veszi kezdetét a Budapest festői látképének szerves részét képező Duna, ami Németországon, Ausztrián, Szlovákián, Magyarországon, Horvátországon, Szerbián, Románián és Bulgárián át érkezik meg a Fekete-tengerbe, érintve egy moldáv települést (Giurgiulești), illetve néhány, a Duna-deltánál fekvő ukrán várost.

A folyó Európa egyik legfontosabb vízi és kereskedelmi útja, melynek vonzerejéből Donaueschingen is próbálja kivenni a részét, így nem csak egyszerű, a folyók találkozása felé igazító táblákat helyeztek ki, hanem a főtér közelében egy apró medencét építettek, melyet kovácsoltvas korláttal és Adolf Heer allegorikus figurákat mintázó, 1895-ben faragott szobrával vettek körbe – ez a két folyónak otthont adó Baar-fennsíkot anyaként, a Dunát pedig, mint a világnak bemutatandó lányát mutatják be.

A Duna hivatalos forrása persze a Breg, melyet a kisebb vízhozamú Brigach duzzaszt fel, de már a Római Birodalom kora óta a két folyó találkozását tekintik kezdőpontnak, sőt, 1981-ben a német kormány garantálta, hogy egyedül a fentebb már említett medence tekinthető a folyó szülőhelyének.

Sőt, a medence szomszédságában egy József Attila-versrészletet is találhatunk:

Fotók: Wikimedia Commons, Martin Abegglen, F Delventhal
vissza a címlapra

Kommentek

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.