Die Geste der rechten Hand ! Typische Rednergesten, bei welchen die Bewegung der rechten Hand den Höhepunkt in den Ausführungen des Redners unterstreicht. Der Führer der Nationalsozialisten Adolf Hitler in einer typischen Rednerpose.
Kultúra

Megjelent a legbizarrabb kép Hitlerről

24.hu
24.hu

2016. 12. 11. 15:23

Maurizio Cattelan szobrásznak köszönhetjük a hátborzongató és zavarba ejtő alkotást. Most mindenki belenézhet a náci vezér szemébe.

Gyakori az, hogy a képügynökségek fotói között tallózva megakad a szemünk egy meglepő vagy valamiért szokatlan tételen, de olyan, hogy

percekig borzongva nézzünk egy képet anélkül, hogy tudnánk, mi a fenét látunk,

hát, az viszonylag ritka. Most azonban belefutottunk egy ilyenbe. Konkrétan ebbe:

Párizs, 2016. december 9.
Maurizio Cattelan olasz képzőművész Ő (Him) című, Adolf Hitler egykori nácivezetőt ábrázoló szobra a Nem félek a szeretettől (Not Afraid of Love) című kiállításán a Monnaie de Paris francia pénzverde párizsi múzeumában 2016. december 9-én. Az október 21-én megnyílt tárlat 2017. január 8-ig látogatható. (MTI/EPA/Yoan Valat)
EPA / Yoan Valat

Igen, ez egy szobor a gyermektestű, felnőtt arcú Hitlerről. Ami sajnos nem egyértelmű, az az, hogy a diktátor imapózban térdel, ezért az ájtatos, megszeppent, bűnbánó tekintet, amelyet éppen arra céloz, aki előtte áll; ha senki sem áll előtte, akkor nyilván az Úrra.

Az egyszerre hiperrealista és szürrealista Maurizio Cattelan olasz szobrásznak köszönhetjük az élményt, amely Nem félek a szeretettől (Not afraid of LOVE) című kiállításának része. A diktátor-kompozíciónak Him a címe, ha nem lenne elég egyértelmű a szakrális témavilág. A tárlaton egyébként a legbizarrabb helyzetbe hozott átlagos emberek és hírességek láthatók, falról lógó férfiak, karzaton üldögélő gyermek, illetve a kedvencünk: a pápa vörös szőnyegen, miután eltalálta egy lehulló meteor. A linken lehet gyönyörködni, élőben pedig a Musée de Moinne pénzverde-múzeumban január 8-ig.

Ha pedig valaki azt kérdezné, hogy “jó, de miért?!”, annak a kortárs képzőművészetben egyetlen érvényes választ tudjuk adni: miért ne?

vissza a címlapra

Kommentek

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.