Kultúra

Indianapolis közepén állnak az egyik első New York-i felhőkarcoló romjai

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 10. 18. 13:20

Ez elsőre elég furán hangzik, mivel a két város ezer kilométerre fekszik egymástól, de Amerikában ez sem lehetetlen.

A világ versenyfővárosaként emlegetett Indianapolis egyik városi parkjának a közepén fura, évszázados romok emelkednek, melyek első látásra egy egykor itt állt, minimum egyemeletes téglaépület nyomai. Óriási tévedés.

A valóság ennél azonban sokkal meglepőbb: az épület évtizedeken át a több, mint ezer kilométerre fekvő alsó-Manhattanben állt, sőt,

a világ egyik első, és egyben korának egyik legmagasabb felhőkarcolója volt.

A George B. Post tervei szerint 1898-ra megszületett, 26 szintes St. Paul Building kilencvenhat méteres magasságba tört, mikor a környék képét még jórészt három-négy emeletes épületek uralták.

Az ötvenes években aztán az amerikai ipar egyik legnagyobb óriása, a Western Electric épp ennek az épületnek a helyét szemelte ki új központi épületéhez, így 1958-ban az ősfelhőkarcoló eltűnt a föld színéről.

A nagyvállalat szerencsére felismerte a St. Paul építészeti értékeit, így a bejárat feletti három emberalak (az afrikai, az ázsiai és a kaukázusi embertípust megjelenítő) szobrát, valamint a kapuzatot és a földszinti falak egy részét biztonságosan elszállította, és pályázatot írt ki azok újrafelhasználására.

A versenyen végül az indianapolisi Holliday Parkban való elhelyezés ötletét tartották a legerősebbnek, így az épületrészletek 1961-től már az indianai nagyvárost díszítik. A romokat az elmúlt évtizedekben benőtte a növényzet, és a vandalizmus sem kerülte el a maradványokat, de nemrégiben szerencsére helyrehozták a sérüléseket, és – amint a Thought and Sight fotóin is látszik – , a kert újra egykori fényében várja a pihenni vágyókat:

vissza a címlapra

Kommentek

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.