Kultúra

Indianapolis közepén állnak az egyik első New York-i felhőkarcoló romjai

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 10. 18. 13:20

Ez elsőre elég furán hangzik, mivel a két város ezer kilométerre fekszik egymástól, de Amerikában ez sem lehetetlen.

A világ versenyfővárosaként emlegetett Indianapolis egyik városi parkjának a közepén fura, évszázados romok emelkednek, melyek első látásra egy egykor itt állt, minimum egyemeletes téglaépület nyomai. Óriási tévedés.

A valóság ennél azonban sokkal meglepőbb: az épület évtizedeken át a több, mint ezer kilométerre fekvő alsó-Manhattanben állt, sőt,

a világ egyik első, és egyben korának egyik legmagasabb felhőkarcolója volt.

A George B. Post tervei szerint 1898-ra megszületett, 26 szintes St. Paul Building kilencvenhat méteres magasságba tört, mikor a környék képét még jórészt három-négy emeletes épületek uralták.

Az ötvenes években aztán az amerikai ipar egyik legnagyobb óriása, a Western Electric épp ennek az épületnek a helyét szemelte ki új központi épületéhez, így 1958-ban az ősfelhőkarcoló eltűnt a föld színéről.

A nagyvállalat szerencsére felismerte a St. Paul építészeti értékeit, így a bejárat feletti három emberalak (az afrikai, az ázsiai és a kaukázusi embertípust megjelenítő) szobrát, valamint a kapuzatot és a földszinti falak egy részét biztonságosan elszállította, és pályázatot írt ki azok újrafelhasználására.

A versenyen végül az indianapolisi Holliday Parkban való elhelyezés ötletét tartották a legerősebbnek, így az épületrészletek 1961-től már az indianai nagyvárost díszítik. A romokat az elmúlt évtizedekben benőtte a növényzet, és a vandalizmus sem kerülte el a maradványokat, de nemrégiben szerencsére helyrehozták a sérüléseket, és – amint a Thought and Sight fotóin is látszik – , a kert újra egykori fényében várja a pihenni vágyókat:

vissza a címlapra

Kommentek

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.