Kultúra

Indianapolis közepén állnak az egyik első New York-i felhőkarcoló romjai

Indianapolis közepén állnak az egyik első New York-i felhőkarcoló romjai

Ez elsőre elég furán hangzik, mivel a két város ezer kilométerre fekszik egymástól, de Amerikában ez sem lehetetlen.

A világ versenyfővárosaként emlegetett Indianapolis egyik városi parkjának a közepén fura, évszázados romok emelkednek, melyek első látásra egy egykor itt állt, minimum egyemeletes téglaépület nyomai. Óriási tévedés.

st-paul-building-nyc

A valóság ennél azonban sokkal meglepőbb: az épület évtizedeken át a több, mint ezer kilométerre fekvő alsó-Manhattanben állt, sőt,

a világ egyik első, és egyben korának egyik legmagasabb felhőkarcolója volt.

A George B. Post tervei szerint 1898-ra megszületett, 26 szintes St. Paul Building kilencvenhat méteres magasságba tört, mikor a környék képét még jórészt három-négy emeletes épületek uralták.

Az ötvenes években aztán az amerikai ipar egyik legnagyobb óriása, a Western Electric épp ennek az épületnek a helyét szemelte ki új központi épületéhez, így 1958-ban az ősfelhőkarcoló eltűnt a föld színéről.

StPaulBuildingNY

A nagyvállalat szerencsére felismerte a St. Paul építészeti értékeit, így a bejárat feletti három emberalak (az afrikai, az ázsiai és a kaukázusi embertípust megjelenítő) szobrát, valamint a kapuzatot és a földszinti falak egy részét biztonságosan elszállította, és pályázatot írt ki azok újrafelhasználására.

holliday-park-the-ruins

A versenyen végül az indianapolisi Holliday Parkban való elhelyezés ötletét tartották a legerősebbnek, így az épületrészletek 1961-től már az indianai nagyvárost díszítik. A romokat az elmúlt évtizedekben benőtte a növényzet, és a vandalizmus sem kerülte el a maradványokat, de nemrégiben szerencsére helyrehozták a sérüléseket, és – amint a Thought and Sight fotóin is látszik – , a kert újra egykori fényében várja a pihenni vágyókat:

the-ruins-13
the-ruins-9
the-ruins-22
the-ruins-15
the-ruins-14
the-ruins-25
the-ruins-21
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik