Kultúra

Félelmetes szellemvárossá változtak a fukusimai atombaleset óta kiürített területek

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 03. 23. 17:04

Az öt évvel ezelőtti japán atomerőmű-baleset után nyolcvanezer ember hagyta el hirtelen az otthonát, így a pusztuló városokban és falvakban sétálni most olyan, mintha eljött volna a világvége.

Két francia fotós, Carlos Ayesta és Guillaume Bression legújabb fotósorozatában egykor a sugárzás sújtotta környéken élőket vittek vissza az alig néhány óra leforgása alatt kihalttá vált településekre, majd megkérték őket, hogy tegyenek úgy, mintha semmi nem történt volna. Az eredmény egy egész sornyi szürreális fotó lett, ezek közül mutatjuk most be a legjobbakat.

Midori Ito egy elhagyott namiéi szupermarketben, ahol még mindig lógnak a mennyezetről a Friss termék feliratú zászlók, a polcokon pedig rég lejárt szavatosságú ételek várják a megsemmisítést.

Rieko Matsumotoest egy mosodában dolgozott mint táplálkozási tanácsadó.

Kanoko Sato egy ukedói, cunami sújtotta gimnázium tornatermében.

Egykor éttermek, levesezők és kávézók voltak.

Yasushi Ishizuka egy tomiokai játékteremben.

Shigeko Watanabe egy aprócska nyomdát vezetett Namie központjában.

Kazuhiro Onuki régi tomikai házában. A férfinek könyvesboltja és japán kerámiákat árusító boltja is volt a baleset előtt. Mióta elköltözött, legértékesebb berendezési tárgyait mind ellopták. Néha visszatér a házába, hogy rendet tegyen, de többé nem él már ott.

A zeneáruház polcairól sem tűntek el a lemezek.

Katsuyuki Yashima saját műhelyében, ahol feleségével együtt egykor tizenöt embert foglalkoztattak.

Setsuro Ito állatorvos harminc évesen Brazíliába költözött, de az események után visszatért, és azóta a lezárt zónában él, azon gazdák marháit gyógyítva, akik megtagadták a kényszervágást.

Hidemasa és Michiko Otaki negyven éven át vezettek egy fodrászatot.

vissza a címlapra

Kommentek

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.