Kultúra

Van régi, magyar Star Wars figurája? Ne dobja ki, százezreket érhet!

A nemsokára kalapács alá kerülő Boba Fett-figura akár másfél millió forintért is gazdát cserélhet. De hogyhogy készülhettek figurák a kádári Magyarországon?

Az első epizód 1979-es magyarországi premierje, valamint a Birodalom visszavág 1982. januári bemutatójának köszönhetően (mindkettő két év késéssel érkezett) a Csillagok háborúja hirtelen rengeteg rajongót szerzett magának itthon is, így nem csoda, hogy lassan megindult a szereplők akciófiguráinak Magyarországra szivárgása is. A Star Wars Klub szerint ezek először a maszek árusoknál bukkantak fel igen borsos áron, háromszázhatvan forintért – ekkoriban a havi bruttó átlagkereset a KSH adatai szerint 4651 forint volt.

Később persze az állami áruházak is beszálltak a bizniszbe, ők kilencvenkilenc forintért vesztegették a figurákat, de természetesen a főbb szereplőket azonnal elkapkodták.

25
Darth Burrito

A magyar fröccsöntő ipar azonban hamar megtalálta a piaci rést.

Így rövidesen a maszek boltokban alig két tábla Kajla áráért, azaz húsz forintért voltak elérhetőek a figurák. Minőségük természetesen gyenge volt, a figurákat és fegyverüket tartó buborékot pedig egyszerűen csak tűzőgéppel rögzítették a csomagoláshoz.

A figurák viszont legalább örök tanulságként szolgálnak arra, hogy munka közben bizony nem jó, ha túl sok fröccsöt öntünk :(((

22
“Te, Feri, ezen egy csaj van, legyen lányos színe a doboznak akkor!”

A rendszerváltás természetesen betett ennek az iparnak is, hiszen megjelentek a jogtulajdonosok, de a mesterek (mármint “mesterek”) 1994-ben néhány év erejéig még újraindították a gépeiket.

01

A figurák ritkaságuk és egzotikumuk miatt már évek óta keresettek a nemzetközi piacon, egy darabjuk december 11-én kerül kalapács alá a Sotheby’s aukciósháznál. A bontatlan csomagolású, kicsit fura Boba Fett-figura értékét a cég 3500-5000 dollárra (1-1,45 millió forint) becsülte.

108N09402_8PZYL

A sorozat néhány másik tagja:

24
Majomkutya
12
A króm mostanában úgyis menő
10
Szomorú, kék bociszemek
09
Kedves gondolat volt a dobozban saját fegyverével sakkban tartani
08
Gimli átigazolt a Gyűrűk Urából
07
Látom én, hogy Leia, de miért visz a hátán egy komplett műanyag terasztetőt?
05
Szomorú panda, fegyver nélkül
06
Ez a saját fegyverével sakkban tartás dolog egyszerűen nem megy ki a divatból.
Az információk egy része és a fotók a Star Wars Klub vonatkozó, Füle Zoltán jegyezte jóval hosszabb írásából származnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik