Kultúra

„Végtelenül kínos pucsítás az oroszoknak”

Megint kemény dallal szólt be a Kozmosz – interjú a szerzővel.

Atomcsend a címe a Kozmosz zenekar új dalának, amely néhány órája kezdte meg online karrierjét. Igen, Paks a téma.

A Schmitt Pálról szóló szám után lettek ismertek, az Okosak földjében pedig olyan dolgokat énekeltek meg erről az országról, amiket talán még korábban senki. És most itt a paksos szám.

A  refrént idéznénk: „Egy nagy vezér meg mellé még egy // Kádár 2 enni ad a medvének”; de van a dalban olyan sor is, hogy „Legyen mégis Moszkva tér” és  van pár strófa, amit sajnos itt nem idézhetünk, mert 18+ kategóriás, de majd meg lehet hallgatni a dalt. De csak az interjú után!

Pál Zsombor énekes-gitáros, a legtöbb Kozmosz-dal (például az Atomcsend) szerzője válaszolt a kérdéseinkre.

Nem sokat szöszöltetek, elég gyorsan reagáltatok az eseményekre. Most, hogy itt a kampány, jönnek majd sorra az aktuálpolitikai dalok?

Schmitt Pál tündöklése óta ez az első konkrét történés, amiről számot írunk. Ha mindenről írnánk, amiről kicsit is idegesítő, vagy amiről megkérdezik, hogy mikor írunk már, akkor tényleg az a felhúzható egykaptafás polzenekar lennénk, aminek a gúnyosabbak látni szeretnek minket. Paks viszont újra kinyomta a biztosítékot és úgy maradt. Több nagyon ideges számötletünk is volt rá a hetekben, aztán majdnem elsikkadt, de szerencsére az a végtelenül kínos pucsítás az oroszoknak, amit a holdudvar művel, visszahozta az ingert, úgyhogy gyorsan fel is vettem a próbateremben, ahogy összeállt.

Hogy született az Atomcsend?

Annyira nem tervezett dal, hogy pár hete jöttünk ki stúdióból, ahol normális körülmények között normális, húzós és egyáltalán nem politikus új dalokat toltunk fel a nagyvárosi partikról meg mindenféle privát borulásokról. Azokkal nyilván az lesz a baj, hogy hol van a társadalomkritikus hang a szükség óráján, ezzel meg az, hogy miért akusztikus meg miért mittudomén. Alighanem mostanában fogunk leszokni a kommentolvasásról. Az biztos, hogy a francnak sincs kedve azt a biztonsági punkzenekart csinálni, amire a legkevesebb szúrás jönne, mert már kimondva is szörnyen hangzik. A hangulatunkkal valószínűleg még fogunk foglalkozni, a konkrét bábfigurákkal nem hinném.

Az ellenzék disznóságait is megéneklitek?

Eredetileg az ellenzék is szerepelt benne („az ellenzék meg falat mászik / ahelyett, hogy mondana bármit / amit megért élő ember”), de aztán arra jutottam, hogy kár rájuk pazarolni a szót.

És ha a kampányban valaki felkér titeket, hogy lépjetek fel a rendezvényén?

Játszanánk-e pártbulin? Csakis a Magyar Kétfarkú Kutya Pártén, ahol már játszottunk és remek volt, igazi önfeledt egymásra találás! Bízunk benne, hogy az Összefogás-pártoknak van annyi esze, hogy egyedül kitalálják, beleértjük-e őket a számban szereplő elitbe, és nem borítják be a Facebookot a videóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik