Kultúra

Újborfesztivál és Libator a Skanzenben

Szombaton és vasárnap az ősz minden íze és már a karácsonyi készülődés is megjelenik a szentendrei szabadtéri múzeum Márton-napi fesztiválján.

Mindkét napon reggel 9-től este 6-ig várják a látogatókat és nem túlzás azt állítani, hogy el is telik a nap, ha valaki minden programba bele akar kóstolni, olyan gazdag a Szent Márton-napi kínálat. Mindjárt a bejárat előtti téren kezdődik a bemelegítés: flaszterjátékok, ugróiskola a kicsiknek, amíg a szülők megveszik a belépőket, utána ők is csatlakozhatnak a népi játékokhoz vagy megnézhetik Szent Márton legendáját képekben.

Programok mindenfelé

A Fesztiválsátorban felállított színpadon folyamatosan lesznek programok, mese, koncert, bászínház.

Szombaton:

11:00 Csernik Szende mesemondó

13:00 Vándormuzsikus bábszínház

15:00 Boggie trio koncertje

16:30 Lackfi és a Louisiana double koncertje

17:30-18:00 Őszbúcsúztató koncert és tánc a máglya körül a Berka Zenekarral

Vasárnap:

11:00 Bumberák Maja mesemondó

13:00 Kautzky Armand mesét mond

15:00 Jász András koncertje

16:30 Dresch Quartet koncertje

17:30-18:00 Őszbúcsúztató koncert és tánc a máglya körül a Berka Zenekarral

A borszakmai és gasztronómiai programok keretében libaétkeket lehet kóstolni a Jászárokszállási Fogadóban, minőségi kézműves újborok és pálinkák bemutatóján lehet részt venni a Jászárokszállási Fogadó mellett felállított Fesztiválsátorban.

Eszem-iszom

A Kékfestő műhelyben eközben őszi kézműves termékek között lehet válogatni: lesz itt sajt, füstölt áru, csokoládé, fűszer, szarvasgomba, méz, gyümölcslé, aszalt gyümölcs, édesség, gyógytea, szárított gomba, lekvárok zöldségekből és gyümölcsökből, kecskesajt, gyapjú áru, merített papír, gyapjú sál, kesztyű, ékszer, gyertya, textil.

Csemegék

Aki inkább csak csemegézne valamit, az felkeresheti a Pékséget, a Kisújszállási vasúti őrházat, a Jánossomorjai kápolnát, a Nyúli uradalmi présszínt, az Ásványrárói házat, mert ezek mellett mindenhol lesz zsíros kenyér, tea, forralt bor, kenyérlángos vagy sült gesztenye, a Szilsárkányi kovácsműhelynél pedig még kürtöskalács is.

Ügyeskedés

Aki szeret barkácsolni, ügyeskedni, az készíthet koszorút, vagy kabátdíszt az őszi természet kincseiből, lesz meseszoba, Hagyományőrző Óvónők vidám tollfosztója, számtalan Öko program az újrahasznosítás ötleteivel, krumplisütés, almasütés, ékszerkészítés, bőrtarsoly készítés és hosszan sorolhatnánk.

Harka

A szombati szenzáció Harka község bemutatkozása, a reggeli áhitattól, a helyi fúvószenekar, a citera és furulya szakkör bemutatkozásán át a kézimunka készítési és kosárfonás bemutatón keresztül a harkai borok és ételek kóstolásáig. Vasárnap pedig már gyertyaöntést tanulhatnak a karácsonyra készülődők.

Szombaton délután Legénypróba és Legényavatás lesz, vasárnap délután pedig kocsidíszítés és 15 órától lovaskocsis felvonulás szórakoztatja a látogatókat a szentendrei Skanzenben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik