Kultúra

100 éve született a képregény magyar mestere, Zórád Ernő

Október 16-án lenne 100 éves a képregény magyar mestere, Zórád Ernő. A művészre 101. születésnapjáig tartó programsorozattal emlékeznek.

Mint az 1990-ben megjelent önéletrajzi riportregényéből, az Egy vándorfestő ifjúságaiból is kiderül, a Balassagyarmaton született művész életútja rendkívül változatosan alakult: dolgozott képügynökként, volt focista, műkedvelő színész és énekes is bérházak udvarán. A képregénnyel kényszerből került kapcsolatba az Iparművészeti Iskola 1927-es évfolyamának egykori diákja, és először megvetéssel fordult felé, hamarosan azonban arra jutott, hogy ez az „alkalmazott grafika lehető legnehezebb műfaja”.

Első műve, az 1957-es Winnetou egyben az első magyar szóbuborékos képregény is volt, és megjelenése után Zórád a műfaj egyik legismertebb és legnagyobb hatású magyar képviselője lett. Szövegíró partnerével, Cs. Horváth Tiborral közösen készített munkái magazinokban, majd önálló füzetekben is napvilágot láttak, technikáját pedig menet közben folyamatosan fejlesztette: kollázsokat alkotott, metszeteket, fényképrészleteket helyezett el a rajzok között. Mindemellett diákat is készített, illusztrálta kedvenc írói, Jókai, Mikszáth, Krúdy, Móricz műveit, és eredeti hivatását, a festészetet sem adta fel, valamint több önálló kötete is megjelent. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett művész 2004-ben, 92 éves korában hunyt el.

Születésének századik évfordulója alkalmából szeptemberben több mint egyéves programsorozat indult Zórád 100 néven Ipolyságon, amelynek első magyarországi állomása a Tabán Helytörténeti Kiállítás és Dokumentációs Központ mai megemlékezése lesz. Ezt követően október 16-án az I. kerületi Csap utcában, egykori otthonánál emléktáblát avatnak a tiszteletére, másnap pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum és a kArton Galéria, majd 20-án a Várnegyed Galéria is kiállítást nyit műveiből. A következő időpont november 18., amikortól az ANNO művészeti hét keretében is megemlékeznek róla, november 26-án az Örökmozgóban pedig diafilmvetítést tartanak munkáiból.

Az idei események záróakkordja az óbudai Krúdy Házban december 4-ével megnyíló Adventi Zórád Élménykiállítás lesz, amely számtalan családi programmal – koncertekkel, rajziskolával, lovaskocsikázással – kiegészülve, komplexen mutatja be az alkotó életművét. A kiállítást 2012 folyamán aztán az ország több pontján is bemutatják, sőt a tervek szerint Londonba, Berlinbe és Párizsba is eljuttatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik