Nagyvilág

Szlovákiába tavasztól jöhetnek a gazdasági bevándorlók

szlovak-utlevel(430x286).png (szlovákia, útlevél, )
szlovak-utlevel(430x286).png (szlovákia, útlevél, )

A jövő év tavaszától kezdve várhatóan egyszerűsítik a külföldi munkavállalók foglalkoztatását Szlovákiában.

Ezzel egyszerűsödik az EU-n kívüli országok munkavállalóinak foglalkoztatása is – idézi az Új Szó a Hospodárské Noviny gazdasági napilap cikkét. A beterjesztett kormánypárti törvénymódosítási javaslat, ha elfogadják, májusától változtatna a foglalkoztatási szabályokon.

A javaslat enyhítene az unión kívüli munkavállalók foglalkoztatásához szükséges engedélyek megszerzésének feltételein, a felgyorsítaná kiadásukat.

A módosítások csak bizonyos hiányszakmákra vonatkoznak majd, illetve csak az öt százaléknál alacsonyabb munkanélküliséget kimutató járásokban lehet majd érvényesíteni azokat. A szabályozás a könnyítések mellett megkötéseket is bevezet. Ezek közül az egyik leglényegesebb, hogy amennyiben egy vállalat unión kívüli munkavállalókat is foglalkoztat, azok aránya nem lehet magasabb 30 százaléknál.

Szlovákiában szeptember végi hivatalos adatok szerint csaknem 46 ezer külföldi állampolgár dolgozott, ami csaknem négyszer annyi, mint öt évvel korábban. A nem uniós tagországok munkavállalóinak legnagyobb hányada (csaknem tizenegyezer ember) Szerbiából érkezett.

Korábban többször is az unión kívülről érkezők munkavállalásának megkönnyítése ellen foglalt állást a fémipari dolgozók szlovákiai szakszervezete. Az érdekvédők kifogásolják, hogy a munkáltatók nehezményezik a minimálbér emelését és meg akarják könnyíteni a külföldi munkaerő behozatalát, miközben az országban a munkanélküliek száma továbbra is meghaladja a másfél százezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik