Nagyvilág

Németországban kémkedtek Erdogan ellenfelei után a törökök

A török hírszerzés vezetője maga adta át a megfigyeltek listáját.

Több száz embert figyelt meg Németországban a török titkosszolgálat, akikről azt feltételezték, hogy egy Erdogan-ellenes mozgalom tagjai. A megfigyeltek névsorát – címekkel, telefonszámokkal, fotókkal együtt – ráadásul maga a török hírszerzés vezetője adta át Bruno Kahlnak, a német szövetségi hírszerzés elnökének.

A tavaly júliusi puccskísérlet óta a török hatóságok szabályos boszorkányüldözést folytattak azok ellen, akiket bármilyen módon összefüggésbe tudtak hozni az amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónokkal. A török hatóságok mostani lépése felháborodást váltott ki a német tisztségviselőkből. Hans-Georg Maaßen, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke azt mondta:

Törökországon kívül nem hiszem, hogy lenne bárki, aki azt gondolja, hogy Gülen mozgalma áll a puccskísérlet mögött. Nem tudok senkiről Törökországon kívül, akit erről a török kormány bármilyen mértékben meg tudott volna győzni.

Alsó-Szászország belügyminisztere ennél keményebben fogalmazott. Boris Pistorius kijelentette:

Ki kell mondani, hogy itt egy olyan mértékű összeesküvéstől való félelemről van szó, amelyet nyugodtan nevezhetünk paranoidnak.

A múlt hét óta svéd ügyészek is vizsgálódnak, miután felmerült, hogy Zürichben is kémkedtek Erdogannal szemben kritikus törökök után. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik