Nagyvilág

Halomra ölik a turistákat a paradicsomi Goában

Turisták százai haltak meg Goában egy évtized alatt, és ugyan sok közülük a véletlen vagy természetes haláleset, több történet fölöttébb gyanús. Csakhogy a hatóságok terelnek.

Ijesztő ütemben hullanak a külföldiek India legendás Goa államában – írja a Guardian egy brit nő halála miatt. Az utóbbi 12 évben a lap által megszerzett statisztikák szerint 245 külföldi állampolgár vesztette életét a kicsi indiai szövetségi államban.

Az ír Danielle McLaughlin is erőszakos halált halt: egy tengerparti partiról jött el, de már nem ért vissza a szállására, a boncolás állapította meg, hogy megerőszakolhatták, mielőtt megölték. A biztonsági kamerás felvételek Vikat Bhagatban, egy helyi bandatagban azonosították az elkövetőt, a férfit el is fogták.

McLaughlin halála mellett az utóbbi évtizedben hat esetben derült ki, hogy egy külföldi gyilkosság áldozata lett. 157 esetet természetesn halálnak vagy balesetnek állítanak be a hivatalos jelentések, de sok hozzátartozó szerint fontos bizonyítékokat gyakran nem vettek figyelembe a nyomozók.

Spontán emlkémű a meggyilkolt ír Danielle McLaughlinnek Canaconában, Goában. Fotó: AFP PHOTO / STR

Tavaly 5 milliónál is több turista fordult meg a korábbi portugál gyarmaton. Ebben az évben az egyik körzetében 20 öngyilkosságot, 23 vízbefulladást és 39 eltűnést regisztráltak. A legkockázatosabb csoportot a 30-49 év közötti külföldi férfiak jelentik. Legalább hat külföldi esetében megkérdőjelezi a család a halál okát.

Ilyen a finn Felix Dahl esete is, akit súlyos koponyasérülésekkel találtak holtan 2015 januárjában. Az esetet balesetnek nyilvánították, de a holttest utólagos finnországi vizsgálata során arra jutottak, egy eséstől nem keletkeznek ilyen sebesülések. Egy Bhagatot is ismerő férfi kapcsolatban volt Dahllal, szóval összeérnek a szálak. A Bhagat körüli banda amúgy több betörésért is felel.

Dahl halála után 16 nappal partra mosta a tenger az egy hónapja eltűnt londoni James Durkin holttestét.

Az oszlásnak indult testen is látszottak csonkítási nyomok. Az indiai hatóságok vízbefulladásnak állították be a halálesetet, de egy brit törvényszéki orvosszakértő feltette a kérdést: szerepet játszhatott-e egy harmadik fél Durkin halálában. Martin Neighbour halála hasonló volt: testvére szerint fulladásnak állították be, de egyértelmű volt, hogy fejbeverték valamivel.

A 15 éves brit Scarlett Keeling esete is ugyanígy kezdődött, fulladásnak mondtűk, holott tele volt karcolásokkal, vágásokkal a teste. A család kikényszerített egy második vizsgálatot, ami már azt állapította meg, hogy a lány be volt drogozva, , több mint 50 sérülést találtak rajta, illetve szexuális erőszak jeleit. Denyse Sweeney halálát egyenesen drogtúladagolásnak mondták, aztán kiderült, nem kábszerezett és szintén sérülések borították. Azóta ezt is gyilkosságként kezelik.

Dahl édesanyja azt mondta a Guardiannek: képtelenség, hogy ennyi fiatal természetes vagy baleseti okokból haljon meg Goában. Azt gyanítja, a turisták megölése igen gyakori Goában, hisz semmit sem vizsgálnak ki rendesen a hatóságok. Ahogy a fenti esetről elmondta:

Ez is nyilvánvalóan egy gyilkosság volt, szóval nem mondhatták volna, hogy leesett vagy megfulladt. Akárkit találnak a vízben, azt mondják, megfulladt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik