Nagyvilág

Emberi agyat evett a riporter egy szekta kedvéért

A csatorna riportere elmerült egy elborult hindu szekta világában, akik széklettel dobálták őt és koponyából itatták a tévést. Nem mindenki örült a riportnak.

Kibuktak a hinduk a CNN riporterén, aki a szent városukban, Varanasiban egy apró hindu szektáról készített riportot, és bevállalta a legkeményebb szokásaikat is. A hinduk szerint ezzel csak megnemértést és félelmet szül a normális hindu többség ellen. De mit csinált Reza Aslan, amitől így kiakadt mindenki?

többek között emberi agyat evett és egy koponyából ivott.

Az Agori szektának ugyanis ilyen furcsa szokásai vannak. Ezeket a guruk kipróbáltatták az iráni származású riporterrel is, akinek bekenték a fejét egy elhamvasztott ember hamvaival, illetve megdobálták széklettel. A CNN-en kannibáloknak írták le a szekta tagjait, holott csak a természetes úton elhunyt emberek húsát fogyasztják.

Szokásaik mögött amúgy meglehetősen egyszerű logika húzódik: a szégyen és félelem kötelékeit akarják elszakítani, a tabukat megtörni azzal, hogy rituáléikba bevonják a testnedveket, szexuális szokásokat és a halottakat. Sokan közülük eleve temetkezési helyeken élnek és marihuánát szívnak a meditációikhoz. Állításuk szerint a környékbeliek tiszelik őket aszkéta életmódjuk miatt.

A szektának azonban annyi köze van az egymilliárd követővel rendelkező hinduizmus fő ágához, mint az önostorozó fanatikus flagellánsoknak a katolicizmushoz. Tulsi Gabbard amerikai képviselő (egy amerikai szamoai származású hindu) épp emiatt támadja Aslan riportját, szerinte szenzációhajhász az egész, és rossz fényt vet a hindukra. Eleve a szektát úgy mutatja be, mintha egy állatkertben sétálna.

Eközben a hinduk világszerte küzdenek az előítéletek ellen, épp nemrég lőttek agyon egy indiai születésű embert Dél-Karolinában. A Hindu Amerikai Alapítvány is elítélte a CNN riportját, ami pont akkor készült, amikor ekkora a “tudásbeli deficit” és emelkedőben vannak a gyűlölet-bűncselekmények Amerikában.

Aslan megvédte a saját riportját a Facebookon, mondván többször elmondta a kamerába a készítése közben, hogy a szekta nem reprezentálja a teljes hinduságot.

(Independent; képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik