Külföld

Rég elavult géppel készült Trump hivatalos elnöki portréja

24.hu
24.hu

2017. 01. 22. 16:59

A szerző ismeretlen, ám meglepő érdekességek derülnek ki, ha beletúrunk a kép metaadataiba.

Most, hogy beiktatták, elkészült Trump friss, ropogós elnöki portréja, meg is csodálhatja bárki, mutatjuk is!

portre_trump

Ez, tehát, hogy a beiktatás után publikálják a hivatalos portrét, nagyjából olyan hagyomány, mint a beiktatási beszéd, menetrendszerűen megtörtént Obama mindkét beiktatása után is. Akkor egyébként, ahogy az el is várható, nyilvánosságra hozták a fotós nevét is: Pete Souza, aki büszkén fotózta végig az első fekete bőrű elnök nyolc évét. Azt azonban nem tudni, ki készítette Trump portréját, ahogy azt sem, hogy az elnök és stábja nem tartotta fontosnak, hogy jelezzék, ahogy egyébként illenék, vagy maga a fotós nem akarta.

Ennél is furcsább azonban, hogy milyen géppel készült. A képből kiolvashatóak a metaadatok, amelyekből  – ahogy azt a Petapixel kiszúrta – kiderül: egy Canon 1Ds Mark III fényképezővel készült, amelyet

2007-ben, azaz tíz éve dobtak piacra és már rég nem forgalmazzák.

Akkoriban persze csúcskategóriás, profi gépnek számított, ám a digitális gépek technológiája azóta nagyon sokat fejlődött, nagyjából annyit, mint az okostelefonoké. Kérdés tehát, ki volt az, aki azt gondolta, amikor megkérték, hogy fotózza le Trumpot, hogy

mindegy, jó lesz ez!

A képen természetesen nincs semmi furcsa, ám egy plakáton például biztosan nem állná meg a helyét.

Érdemes összehasonlítani – úgy technikailag, mint esztétikailag – Obama portréival. Souza mindkét képet az akkori csúcsgéppel készítette. 2009-ben egy Canon 5D Mark II-őt használt…

Official portrait of President-elect Barack Obama on Jan. 13, 2009.

(Photo by Pete Souza)

…2013-ban pedig egy Mark III-at.

Official portrait of President Barack Obama in the Oval Office, Dec. 6, 2012. (Official White House Photo by Pete Souza)

This official White House photograph is being made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way and may not be used in commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House.

Trumpnak egyébként ezen kívül is vicces és ellentmondásos a viszonya  a hivatalos fotókkal: bár állítja, hogy rekordméretű tömeg jött el beiktatására (amely állítás egyébként szimpla hazugság), hivatalos Twitter-borítójának mégis egy Obama beiktatásán készült fotót választott.

vissza a címlapra

Kommentek

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.