Nagyvilág

Felülvizsgálják Írországban a teljes abortusztilalmat

Attól, hogy illegálissá teszik az abortuszt, még szükségük van rá a nőknek, és mindig ott lesz a vállfa – mondta egy ír nő.

Egy százfős állampolgári bizottságot bízott meg az ír parlament azzal, hogy vizsgálják felül az ország rendkívül szigorú abortusztörvényét. A bizottság ugyan nem változtathat a szabályozáson, de az, hogy felhatalmazást kaptak a vizsgálatra, mindenképpen azt mutatja, hogy van hajlandóság az abortusztilalom enyhítésére.

Írországban 1983 óta az alkotmány rögzíti, hogy a magzatnak ugyanannyi joga van az élethez, mint az anyának. Ezt annak idején népszavazáson fogadták el, és megváltoztatásához újabb népszavazásra van szükség.

Az eltelt több mint harminc évben azonban változott a közhangulat a kérdésben, különösen azután, hogy a teljes abortusztilalom tragédiákhoz vezetett.

Öt évvel ezelőtt egy 31 éves nő vérmérgezésben halt meg, mert nem hajtották rajta végre az abortuszt, ami megmenthette volna az életét.

Tavaly pedig az ENSZ megállapította, hogy Írország megsértette egy nő jogait azzal, hogy megtagadták tőle, hogy külföldre utazzon elvetetni magzatát, amelynél súlyos rendellenességeket állapítottak meg.

Az abortuszra szoruló ír nők közül aki teheti, Nagy-Britanniába, Hollandiába vagy más országokba utazik, hogy elvégeztesse a beavatkozást. 2015-ben több mint 3400 nő adott meg ír lakcímet a brit abortuszklinikákon.

A római katolikus egyház tiltakozik az ellen, hogy megváltoztassák a törvényt. A püspöki konferencia közölte: hisznek abban, hogy minden meg nem született gyermeket a törvény előtt egyenlőként kell kezelni, függetlenül az egészségi állapotuktól vagy a születésük körülményeitől.

Egy húszas éveiben járó ír nő viszont azt mondta:

Az abortusz minden nap megtörténik. Attól, hogy illegálissá teszik, még szükségük van rá a nőknek. És mindig ott lesz a vállfa, a törött üveg, a lépcsőről leesés, az ökölcsapás, a lenyelt gyógyszerek.

Hozzátette: még ha valaki nem is ért egyet az abortusszal, akkor sem elfogadható, hogy másokra kényszerítse a nézeteit.

Egy harmincas éveiben járó nő, aki vallási alapon kiáll az abortusztilalom mellett, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy azokban az országokban, ahol legális az abortusz, az önzőség kultúrája alakult ki, amelyben egy életet is „el lehet halasztani”, ha „rosszkor történik”.

Nemrég Lengyelország ultrakonzervatív populista kormánya ugyancsak vallási indokkal akart teljes abortusztilalmat bevezetni, noha ott most is csak akkor lehet a terhességmegszakítást elvégezni, ha az anya élete veszélyben van, a magzat erőszak következtében fogant, vagy súlyosan károsodott. Végül a széles körű tiltakozás hatására kihátráltak a terv mögül(The New York Times)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik