Nagyvilág

Üzent Aleppó egyik utolsó orvosa: “Nincs szükségünk Merkelék könnyeire”

Petíciót indított a szíriai Aleppó egyik utolsó praktizáló orvosa, melyben felszólítja Barack Obama amerikai elnököt és Angela Merkel német kancellárt, hogy tegyenek valamit a civilek, iskolák és kórházak bombázása ellen.

Dr. Hamza Al Khatib korábban személyre szóló levelet küldött mindkét politikusnak, hogy befolyásukkal segítsenek a városon.

Ugyanaz volt a válaszuk, mint az elmúlt öt évben. Merkel csöndben van, a Fehér Ház pedig elítélte a pusztítást, de szó sem esett cselekvésről. Nem tesznek semmit a civilek és a kórházak bombázása ellen a gyakorlatban

– írja az elkeseredett szakember petíciójában, amit kétszázezernél is többen írtak már alá.

Én vagyok az egyik utolsó praktizáló orvos a háromszázezer fős Aleppóban. Minden nap történnek merényletek. A szír rezsim és az orosz repülők szisztematikusan támadják a civileket és a kórházakat városszerte

– fogalmazott a Szíriában zajló háborúról Hamza Al Khatib.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Öt év alatt számtalan páciensünk, barátunk, kollégánk vált erőszakos támadás áldozatává. A világ öt éve csak nagyon keveset tesz a védelmünkért, miközben azt hangoztatják, milyen bonyolult a helyzet Szíriában. Múlt hónapban 42 támadást hajtottak végre egészségügyi létesítményekkel szemben Szíriában, melyekből 15 olyan kórház volt, amiben kollégáim és én dolgozunk.

Az orvos hozzátette, ha minden így halad tovább, Aleppót egy hónapon belül elpusztíthatják, hagyva ezzel meghalni háromszázezer embert.

A legfájdalmasabb, mikor el kell döntenem, ki élhet tovább és ki hal meg. Sokszor súlyosan sérült gyermekeket hoznak a sürgősségi osztályra, de nem tudunk rajtuk segíteni, mert másoknak jobb a túlélési esélye, vagy szimplán nincsenek meg a szükséges eszközeink a megmentésükre.

Mint Hamza Al Khatib írta, néhány hete négy újszülött fulladt meg kórházukban, miután egy robbantás következtében megszűnt az oxigénellátást az inkubátorokban.

El sem kezdődött az életük, és már be is fejeződött. A horror ellenére mi maradunk. Tettünk egy ígéretet, hogy segítünk a rászorulóknak. Csak annyit kérünk Obamától és Merkeltől, hogy ők is tegyék a dolgukat. Nincs szükségünk a könnyeikre, a szimpátiájukra vagy az imádságukra, csak hogy cselekedjenek. Mutassák meg, hogy Szíria barátai.

Aleppóban az elmúlt hetekben heves harcok törtek ki. A kormány célja, hogy visszaszerezze a város irányítását a lázadóktól.

Augusztusban a Nemzetközi Vöröskereszt a modernkor legpusztítóbb konfliktusának nevezte az aleppói háborút.

(via Independent)

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik