Nagyvilág

Tűzszünet a kurdok és a szíriai kormányerők közt

Sikerült megállapodniuk a fegyvernyugvásról a kurd fegyvereseknek és a szíriai kormányerőknek Haszakánál, amelyet napok óta bombáztak a damaszkuszi rezsim harci gépei. Damaszkusz szerint a kurdok megpróbálták elfoglalni a megosztott település egészét. A kurdok több ezer civil kimenekítéséről beszéltek a kormányerők bombázásai miatt.

Egy katonai forrás szerint orosz segítséggel sikerült megállapodni a fegyvernyugvásról. Ennek értelmében szabadon ki lehet hozni a településről a holtakat és a sebesülteket, és mindkét fél visszatér a szerda előtti állásaira, és folytatják a tárgyalásokat a fegyverszünetről.

A kormányerők gépei szerdán kezdték bombázni a kurdokat, a háború 2011-es kitörése óta először. A kurdokat viszont az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben amerikai tanácsadók is segítik, ezért az ő védelmükre a hét második felében amerikai harci gépek is megjelentek, de nem kerültek összeütközésbe a szíriai kormányerőkkel.

A kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű emigráns civil szervezet szerint a harcokban 43-an haltak meg, köztük 11 gyerek is. Oroszország a damaszkuszi rezsimet támogatja a szíriai konfliktusban, miközben a kurdok az ország északi részén, a török határ mentén autonóm, “föderális régiót” kiáltottak ki, és hatékonyan veszik fel a harcot az Iszlám Állammal.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik