Nagyvilág

Ferenc pápa: az irgalmas szív befogadja a menekülteket

Az irgalmas szív képes megosztani a kenyeret az éhezővel, és nyitott arra is, hogy befogadja a menekülteket és a bevándorlókat – mondta csütörtök délután Ferenc pápa azon a szertartáson, amelyet a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) keretében mutatott be. A krakkói Blonia-mezőn megtartott ünnepség az IVT első olyan nagyszabású rendezvénye volt, amelyet a pápa részvételével tartottak meg, a fiatalok itt üdvözölték először az egyházfőt.

A szertartásra a pápa villamossal érkezett mozgássérült fiatalok kíséretében.

Krakkó, 2016. július 28. Ferenc pápa "pápai villamoson" utazik a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó pápai programjának nyitó rendezvényére Krakkóban 2016. július 28-án. A háttérben Stanislaw Dziwisz bíboros, Krakkó érseke. (MTI/EPA/Reuters pool/Stefano Rellandini)
Krakkó, 2016. július 28.
Ferenc pápa “pápai villamoson” utazik a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó pápai programjának nyitó rendezvényére Krakkóban 2016. július 28-án. A háttérben Stanislaw Dziwisz bíboros, Krakkó érseke. (MTI/EPA/Reuters pool/Stefano Rellandini)

A szertartáson lengyel és óegyházi szláv nyelven olvastak fel evangéliumot, az ezt követő homíliában a pápa a Jézus “eleven jelenlétéből” fakadó életöröm és az irgalmasság fogalmát járta körül. “Az egyház (…) tanulni akar tőletek, hogy megújítsa az Atya irgalmasságába vetett bizalmát” – szólította fel az egyházfő a fiatalokat, hozzátéve: Istennek “mindig fiatalos az arca, és szüntelenül hív bennünket, hogy az ő királyságához tartozzunk”.

“Az irgalmasságnak mindig fiatalos az arca” – folytatta az egyházfő, majd kifejtette: az irgalmas szívnek “bátorsága van, hogy lemondjon a kényelemről (…), képes másokkal találkozni, mindenkit átölelni.” Képes továbbá “a gyengédségre és az együttérzésre, megosztja kenyerét az éhezővel, nyitott arra, hogy befogadja a menekülteket és a migránsokat”.

A pápa arra intette a fiatalokat: imádkozzanak azért, hogy “az irgalmasság kalandjában” részesülhessenek. Ez a “kaland” a szentatya szerint “a hídépítés, valamint a falbontás kalandja, azaz a kerítés- és szögesdrótbontás kalandja” is egyben. E fiatalok tanulják meg, miként kell “azok szavát meghallgatni, akiket nem értünk, akik más kultúrákból, nemzetekből jönnek, valamint azokét is, akiktől félünk, mert úgy gondoljuk, hogy bánthatnak bennünket” – hívta fel a pápa a zarándokokat.

Különféle nemzetek találkozására a szertartás forgatókönyve is utalt: először rövid előadásban az összes világrész táncmotívumait mutatták be, ezt követően a fiatalok az adott kontinensen leginkább tisztelt szentek képeivel vonultak fel. A felolvasott evangéliumot tartalmazó szentírást pedig farmernadrágos fiatalok vitték az oltár elé. Az aranyozott könyvet az erényeket megszemélyesítő szenteket – köztük Szent Hedviget – alakító színészek adták át nekik. Az esős idő ellenére a Blonia-mezei szertartáson több százezer, színes esőköpenyekbe öltözött, nemzeteik zászlóit lengető zarándok vett részt.

A krakkói ünnepség előtt, csütörtök délelőtt a katolikus egyházfő a legismertebb lengyelországi Mária-kegyhelyen, Czestochowában szentmisét mutatott be. Korábban, szerda este Ferenc pápa a krakkói érseki palotából, a II. János Pál lengyelországi zarándoklatai idején legendássá vált úgynevezett pápai ablakból szólt az összegyűlt fiatalokhoz. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik