Nagyvilág

Minden tizedik német örülne, ha egy Führer vezetné az országot

A kelet-németországiak fogékonyabbak a diktatórikus megközelítésre.

Minden tizedik német örülne annak, ha az országot egy Führer vezetné, aki kemény kézzel cselekedne a „közjó” érdekében – derül ki a lipcsei egyetem kutatásából. A megkérdezettek 11 százaléka vélte úgy, hogy a zsidóknak túl nagy befolyásuk van a német társadalomra, és 12 százalék gondolja, hogy a németek felsőbbrendűek más nemzetekhez képest.

Ennél jóval nagyobb – tíz emberből négy – azok aránya, akik szerint a muszlimoknak meg kellene tiltani a bevándorlást. Sőt, a válaszadók fele vélekedett úgy, hogy a sok muzulmán miatt idegennek érzi magát saját hazájában. Ez azonban nem a mostani menekültválságnak köszönhető, mert 2014-ben csak hét százalékkal kevesebben gondolták így.

A kutatás egyik készítője, Oliver Decker megjegyezte: a szélsőjobboldali nézőpontok jelenléte nem emelkedett, de az ilyen nézeteket képviselő emberek körében nőtt az erőszakra való hajlandóság. Nőtt ugyanakkor azok száma is, akik teljesen elutasítják az erőszakot. Egymás mellett van jelen két ellentétes csoport, azok, akik aktívan és elkötelezetten segítik a menedékkérőket, és azok, akik aktívan fellépnek ellenük.

Nőtt az elutasító hozzáállás a romákkal szemben – az emberek fele szerint ki kellene őket tiltani a városközpontokból, és a melegekkel szemben is – 40 százaléknyian mondták, hogy visszataszítónak találják, ha azonos neműek csókolóznak nyilvánosan, míg öt éve még csak 25 százaléknyian vélték így.

A kutatásból kitűnik, hogy jóval fogékonyabbak lettek a rasszista és szélsőséges eszmékre azok, akik korábban egy párt iránt sem voltak elkötelezettek, ez pedig az AfD megerősödését hozza magával. „A legtöbb AfD-szavazó ellenségesen áll a világhoz” – mondta a kutatásvezető.

Az egykor kommunizmus sújtotta Kelet-Németországban egyébként jóval többen tartják elfogadhatónak a diktatórikus vezetést, mint az egykori NSZK területén. (The Local)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik