Külföld

Helmut Kohl egyetért Orbán Viktorral

24.hu
24.hu

2016. 04. 17. 19:03

A volt kancellár szerint a menekültválság megoldását az érintett térségekben, és nem Európában kell megtalálni.

A magyarokat kezdettől fogva mély szabadságvágy jellemzi, és ez értékessé teszi őket Európa számára – ez áll Helmut Kohl „Aggodalom Európáért” című könyvének magyar nyelvű előszavában. A kötet a jövő héten jelenik meg, és bár németül 2014-ben adták ki, az egykori német kancellár a magyar kiadás számára új előszót írt, amelynek rövidített változatát a Der Tagesspiel című német lap közölte.

Kohl bírálta az európai határok megnyitását a menekültek előtt. „Európa nem válhat a világban szükséget szenvedő több milliónyi ember új hazájává” – szögezte le. Megkérdőjelezte a német kancellár tavaly szeptemberi döntését is, amikor a Magyarországon veszteglő menekülteket arra buzdította, hogy tovább utazzanak Németországba.

A 86 éves politikus barátjának nevezte Orbán Viktort, aki egyébként jövő kedden ellátogat hozzá, ludwigshafeni otthonába. Azt mondta: az uniót érintő kérdésekben teljes az egyetértés közte és a magyar miniszterelnök között. Szerinte a menekültválság szakítópróba elé állítja Európát, de a visszatérés a régi, nemzetállami gondolkodáshoz nem jelenthet megoldást, mert az létében veszélyeztetné a békét és a szabadságot.

Az 1982 és 1998 közt hatalmon lévő politikus szerint a központi kérdés az, hogy hogyan segítsünk hatékonyan a humanitárius vonatkozások, valamint a jól megalapozott kulturális és biztonságpolitikai érdekek együttes figyelembevétele mellett? Az EU-tagállamok kormányainak azt tanácsolja, hogy a szembenállás helyett ismét több együttműködésre, a bizalmatlanság helyett ismét több bizalomra van szükség. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.