Nagyvilág

Kaszparov nem jönne Orbán Magyarországára

kasparov (kaszparov, )
kasparov (kaszparov, )
New Yorkig menekült Putyin elől a volt sakkvilágbajnok, aki szerint rázós lesz az átmenet, ha egyszer véget ér a putyini diktatúra.

Interjút adott a Hvg.hu-nak a korábbi sakkvilágbajnok, jelenleg az orosz ellenzék egyik vezéralakja, Garri Kaszparov. Elmondta, New York-i száműzetésbe kellett vonulnia, mert szerinte otthon megölték volna, így is lejárató műsorok sorát sugározzák róla odahaza.

Kaszparov nem szívesen megy olyan országokba, amik jó viszonyt ápolnak Vlagyimir Putyinnal. Idesorolta Magyarországot is. Hozzátette, ha Putyin megbukik, annak következményei lesznek az európai követőire nézve is (Orbán Viktor magya kormányfő mellett a francia populista szélsőjobb vezérére, Marine Le Penre is célzott).

Borúlátó Oroszországot szemlélve is. Szerinte nagy a belső feszültség, ezért keres külső ellenségeket, ezért vesz részt háborúkban a putyini Oroszország. Putyin után nem lesz békés átmenet, mivel a “diktátor” ragaszkodni fog a hatalmához a végsőkig.

Esze ágában sincs lemondani a tisztségéről, s biztos vagyok abban, hogy amikor a helyzet már valóban elviselhetetlen lesz, rezsimje utcai tiltakozások és az eliten belüli leszámolások révén bukik majd meg. Csak remélem, hogy az átmeneti időszak során a lehető legkevesebb erőszakra lesz szükség.

Kaszparov szerint a Nyugat békülékeny politikája nem jó Putyinnal szemben, erőt kell mutatni. Erre viszont azért kevés az esély, mert az egységet megbontják Putyin lobbistái. Elmondta, Borisz Nyemcov megölése a Kreml tövében üzenet volt, belső orosz ellenzék pedig már nincs is, csak külföldi.

Az egykori sakkozó visszaadná a Krímet Ukrajnának, Dél-Oszétiát és Abháziát pedig Grúziának, valamint új alapokra helyezné Oroszországot, leszámolva a KGB-s befolyással.

A cári múltra építve nem hozhatjuk létre az új Oroszországot, s Hodorkovszkij azért téved, mert az országhatárokon túl elkövetett tetteinkért is felelnünk kell. A belpolitikai reformokról is eltérően gondolkodunk.

Beszélt a sakkról mint sportról is. A sportági szövetség, a FIDE szerinte pénzmosodaként működik, ő maga pedig inkább az alapítványán keresztül a tehetségekkel foglalkozik. Állítja, a mai sakkozók azért nem mérhetők össze a korabeliekkel, mert már mások a követelmények és a körülmények. A sakkozó számítógépekkel meg semmi baja, “ez a haladás jele”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik