Nagyvilág

Brazíliában tovább pörög a korrupció felszámolása

A brazil szövetségi rendőrség újabb gyanúsítottakat vett őrizetbe pénteken, ismét lendületet adva Autómosó fedőnevű nyomozásának, amely a Petrobras állami olajipari cég körül kiépített óriási korrupciós hálózat feltárására összpontosít.

Az őrizetbe vettek között van Silvio Pereira, a kormányzó baloldali Munkáspárt (PT) volt főtitkára, Delubio Soares, a PT volt “pénztárosa” és Breno Altman közismert újságíró.

A rendőrség közlése szerint Pereira 1,1 millió real (mintegy 87 millió forint) illegális jövedelemre tett szert 2009 és 2012 között a korrupciós ügyletek révén.

A nyomozás jelenleg arra a pénzmosó hálózatra összpontosul, amelyet José Carlos Bumlai, Luiz Ináció Lula da Silva korábbi brazil elnök egyik barátja működtetett, hogy tisztára mossa a Petrobras olajóriás egyik kis hitelezője, a Banco Schahin “törvénysértő és csaló vezetésén” keresztül szerzett mintegy 6 millió realt (mintegy 470 millió forint).

Bumlai közlése szerint a bank 2004-ben 12 millió real (több mint 900 millió forint) hitelt adott a kormányzó Munkáspártnak tartozásai fedezésére, amely a hitelt sohasem fizette vissza, az összeg fele pedig valójában Ronan Maria Pinto Sao Paulo-i üzletemberhez került, akit korábban szintén letartóztattak a Petrobras-botrány 2014-ben kezdődött nyomozása keretében.

A több mint 200 millió lakosú dél-amerikai országban a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válság uralkodik, és szakértők egyre inkább Dilma Rousseff elnök bukását valószínűsítik.

A korrupciós hálózat még Lula da Silva korábbi munkáspárti elnök idején épült ki. A brazil ellenzék ugyanakkor azzal vádolja Rousseffet, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták, s hogy két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartás mérlegét. Emiatt az ellenzék indítványt nyújtott be a parlamenthez, amelyben az államfő elmozdítását kérték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik