Nagyvilág

Kritikus állapotban van a felborult busz sofőrje

Fontos lenne kihallgatni a tizenhárom halottal járó spanyolországi karambol egyik koronatanúját, a busz sofőrjét, de egyelőre nincs megfelelő állapotban.

Kritikus állapotban van, így egyelőre nem kihallgatható az a 62 éves buszsofőr, aki az északkelet-spanyolországi Tarragonánál vasárnap súlyos balesetet szenvedett buszt vezette – közölte Toni Comín, a katalán kormány egészségügyért felelős tanácsosa. A tragédia 13 külföldi diáklány életét követelte. Mint mondta, a buszvezetőt vasárnap este szállították mellkasi fájdalmakkal kórházba, ahol jelenleg az intenzív osztályon kezelik “pulmonáris eredetű szeptikus sokk” miatt.

A hatóságok számára kulcsfontosságú lenne a férfi vallomása, ugyanis a nyomozás elsődleges adatai őt teszik felelőssé a tragédiáért. A spanyol sajtóban megjelent feltételezések szerint elaludhatott a volánnál. Ezt erősíti több, a buszon utazó diák nyilatkozata is, akik azt mondták, hogy az ütközés előtt közvetlenül a jármű cikkcakkban haladt, továbbá a La Razón napilap nem megerősített értesülése, miszerint a sofőr a kiérkező mentősöknek azt hajtogatta: “sajnálom, elaludtam”.

A szerencsétlenség halálos áldozatainak azonosítása befejeződött, az illetékes hatóságok megadták az engedélyt a holttestek hazaszállításához, ami már ezen a délutánon megkezdődik – jelentette be Neus Monte katalán kormányszóvivő. A baleset sérültjei közül 23-án kerültek kórházba, egyelőre mindannyian ápolásra szorulnak. A sofőrön kívül még egy diák állapota kritikus, három egyetemistáé pedig súlyos.

Tragédia az AP7-esen

A diákcsoport öt buszból álló konvoja vasárnap hajnalban Valenciából Barcelonába tartott, a négy barcelonai egyetemen Erasmus-program keretében tanuló, különféle nemzetiségű hallgatókkal, miután előző este részt vettek a Fallas hagyományos tűzijátékünnepen. Az AP7-es autópályán reggel 6 óra körül, nagyjából az út felénél, a jármű előbb a pálya jobb, majd bal szélére sodródott, áttörte a szemközti szakaszt elválasztó szalagkorlátot, és az oldalára borult. Ezután egy személyautó frontálisan belerohant. A kocsi két utasa megsérült.

A balesetben 6 ország diákjai vesztették életüket, 7 olasz, 2 német, 1 román, 1 osztrák, 1 francia és 1 üzbég diáklány. A legfiatalabb halálos áldozat 19 éves, a legidősebb 25. A busz 60 utasa közül 44-en sérültek meg, köztük egy magyar diák is, akinek mindkét keze eltört. A barcelonai magyar főkonzulátus munkatársának azt mondta, hogy a kórházban megkapja a szükséges ellátást, és családja kiutazik hozzá – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik