Muhammed Faris, Hero of the Soviet Union, Hero of SAR, cosmonaut-researcher during meeting between Syrian cosmonauts and Leningrad pioneers at the Avrora cruiser.
Külföld

Számkivetettként él a szíriai űrhajós

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 01. 09:16

Az egykor nemzeti hősként ünnepelt Muhammed Faris szembefordult az Aszad-rezsimmel, menekülnie kellett.

Egykor nemzeti hős volt, most számkivetettként él Törökországban az első szíriai űrhajós. Hazájában utcák, iskola, repülőtér viseli a nevét, volt az Aszad-rezsim katonai tanácsadója is, de szembefordult a hatalommal. Most menekülttársainak segít és Szíria demokratizálásáért küzd Muhammed Faris, akinek egy düledező épületben van irodája Isztambul „Kis-Szíria” becenévre hallgató részén. Az űrhajóst a Guardian mutatta be.

Farist az oroszok vitték fel a Mir űrállomásra 1987-ben, ahol több mint egy hetet tölthetett el. Amikor visszatért, azt kérte az akkori elnöktől, hogy hozzanak létre egy űrkutató intézetet, de Háfez el-Aszad nemet mondott. Ehelyett a légierő kiképzőközpontjába került. Amikor Háfez el-Aszad meghalt, Faris az elsők között volt, akik a fiával, a hatalomba került Bassár el-Aszaddal találkozhattak. Elvállalta, hogy katonai tanácsadó lesz, remélve, hogy a légierő akadémiájának vezetője lehet. Mire idáig eljutott volna, 2011-ben kitört a polgárháború. Az űrhajós feleségével együtt csatlakozott a tüntetőkhöz, és kénytelen volt végignézni, ahogy a korábban általa kiképzett emberek a saját népük ellen fordultak. „Azt mondták nekik, ha nem támadnak, őket ölik meg a lázadók” – mondta Faris.

Ezek után nem maradt választása, feleségével és három gyermekével elmenekültek Szíriából. A most 64 éves férfi isztambuli irodájában őrzi a Szovjetuniótól kapott kitüntetéseket, és egykori orosz kollégái is felajánlották segítségüket, de esze ágában sincs oda menni. „Putyin nem egyenlő a Szovjetunióval, ezek az oroszok gyilkosok, bűnösök és gyilkosok támogatói, több mint kétezer civil vére tapad a kezükhöz” – mondta. Európai szervezetek is ajánlkoztak, hogy segítsenek, de ezt sem fogadja el, szerinte politikai haszonszerzésre használnák őt.

Faris rendszeresen konzultál a török kormánnyal a szíriai menekültek jogairól, és a török légierővel is megvitatja az aktuális katonai helyzetet. Tagja a Szíriai Nemzeti Koordinációs Bizottság a Demokratikus Változásért nevű szervezetnek is. Az egykori űrhajós vágya, hogy újra Szíriában üldögélhessen a kertjében és nézhesse az ott játszadozó gyerekeket anélkül, hogy a bombáktól kelljen félni. Biztos abban, hogy a helyzetet nem a vallás, és nem is a fegyverek fogják megoldani. „A szíriai civilizáció tízezer éves, túl fogja élni az Aszad-dinasztia próbálkozását, hogy elpusztítsák. Túlélt már rosszabbat is” – mondta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.