Nagyvilág

Robbantások és tűzharc Indonézia fővárosában: az Iszlám Állam áll a támadás mögött

  • A rendőrség szerint hét ember halt meg – öt támadó és két civil áldozat, egyikük kanadai. Összesen 20-an sérültek meg, köztük egy algériai.
  • A robbantások helyi idő szerint délelőtt fél tizenegykor kezdődtek.
  • Összesen hat robbanás történhetett.
  • A támadásokaz az ENSZ épületénél, Sarinah üzletközpontnál és Sturbacks kávézónál hajtották végre.
  • A biztonsági erők szerint az akciónak vége, ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.
  • Az Iszlám Állam áll a támadás mögött.

Az indonéziai rendőrség bejelentette, hogy a támadássorozatnak vége, miután öt fegyverest megöltek. Az AP rendőrségi információi szerint a támadássorozattal a 130 ember életét követelő párizsi terrortámadást akarták leutánozni.

A terrorszervezet médiacsoportja, az Aamaaq bejelentette, hogy az ISIS fegyveresei állnak a támadás mögött

– állították meg nem határozott forrásra hivatkozva. Mindemellett ez nem nevezhető hivatalos állásfoglalásnak – írja a BBC.

Tito Karnavian rendőrkapitány szerint Bahrun Naim, az Iszlám Állam egyik indonéz fegyverese, akiről feltételezhető, hogy Szíriában van, “már egy ideje tervezte ezt”.

Az akció kitervelőinek hátterét egy darabig találgatták. Míg Indonézia hírszerzésének vezetője szerint a támadásnak nincs köze az Iszlám Államhoz, később viszont az AFP rendőrségi információk alapján arról írt, hogy az ISIS Irakból és Szíriából visszatért fegyveresei lehetnek a támadók közt.

Az Iszlám Állam rejtélyes figyelmeztetést tett közzé a csütörtöki jakartai merénylet előtt:

Lesz Indonéziában egy koncert, amely bekerül a nemzetközi hírek közé… …Erős a gyanú, hogy a jakartai merénylet egy olyan szervezet tette volt, amely kapcsolatban áll az Iszlám Állammal. E pillanatban úgy látjuk, hogy a csoport a párizsi terrortámadásokat akarta lemásolni

– mondta az indonéz rendőrség szóvivője egy helyi rádióadónak.

Decemberben számos merényletkísérletet hiúsított meg az indonéz rendőrség, és ezek között voltak olyanok, amelyek az ISIS-hez voltak köthetők.

A rendőrség parancsnokhelyettese, Budi Gunawan a Solo nevű indonéz terroristacsoporthoz köti a merényletet, amely támogatóként szorosan kötődik az ISIS-hez.

Az al-Kaida vezetője Ajman al-Zavahiri szerdán tett közzé egy hangüzenetet, amely külön Indonéziának a délkelet-ázsiai  muszlimoknak célzott, és arra szólította fel őket, hogy hajtsanak végre támadásokat az Egyesült Államok és szövetségeseinek érdekeltségei ellen.

Itt egy képen megtalálható a támadás összes helyszíne 

Rendőrségi információk szerint

összesen heten haltak meg a támadásban. Öt támadót megöltek. Két civil halálát erősítették meg, egyik közülük külföldi. Azóta kiderült, hogy kanadai.

A BBC egy holland rádióállomásra hivatkozva arról írt, hogy egy holland állampolgárt kórházba vittek. Korábban több hírforrás arról írt, hogy egy az ENSZ-ben dolgozó holland állampolgár is meghalt.
Négy fegyverest agyonlőttek, és a rendőrség biztosította azt az épületet, ahová a fegyveresek beásták magukat – közölte a Reuters riporterével a rendőrség szóvivője Iqbal Kabid. A tűzharcra egy mozinál került sor, amely ugyanabban az épületben volt, ahol a Starbucks kávézót megtámadták. A négy megölt feltételezett támadó közül kettő öngyilkos merényletre készült.

A jakartai rendőrkapitányság szóvivője megerősítette, hogy csütörtökön helyi idő szerint 10.45-kor robbantások történtek a Sarinah bevásárlóközpont előtt található rendőrposztnál. Nem öngyilkos merénylet történt, hanem az elkövetők gránátokat dobtak el mozgó motorkerékpárokról. Összesen hat robbanásról számolt be szóvivő.

Europress
Europress

A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy volna magyar állampolgárságú áldozata a csütörtöki terrorista támadásnak. Jakartában és környékén mintegy száz magyar állampolgár él, illetve tartózkodik. A nagykövetség folyamatosan próbálja őket elérni, és telefonon értesíteni. Felhívják a figyelmüket az esetre, és kérik őket, vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal, illetve lehetőség szerint maradjanak otthonukban, szálláshelyükön.

Az ENSZ jakartai irodája előtt nagy erejű robbanás volt, majd további detonációkat és fegyverropogást lehetett hallani a világszervezet egyik regionális képviselője, Jeremy Douglas Twitter-bejegyzése szerint.

Élő közvetítés

Joko Widodo indonéz elnök terrorcselekménynek minősítette  a Jakartában csütörtökön végrehajtott támadást. Az indonéz államfő megszakította jávai hivatalos útját, hogy visszatérjen a fővárosba. Emellett arra utasította az ország biztonsági erőit, hogy fogják el az elkövetőket.

Europress
Europress

A rendőrség szerint a támadás előtt fenyegetést kaptak az Iszlám Államtól, hogy hamarosan a figyelmük középpontjába kerül az ország – írja a Reuters.

Ugyancsak rendőrségi jelentések szerint legalább 14 fegyveres vett rész a támadásban.

A Starbucks kávézó ablaka kirobbant. Három halott embert látok az úton heverni. Most éppen szünetel a lövöldözés, de valaki fent van a tetőn, és a rendőrök rászegezik a fegyvereiket

–          jelentette a helyszínről a Reuters fotósa.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

 

 

 

Olvasói sztorik