Nagyvilág

Az utolsó újévi tonhalárverést tartották a világ legnagyobb halpiacán

Az utolsó újévi tonhalárverést tartották a világ legnagyobb halpiacán

A keddi aukción szerény 14 millió jenért (34 millió forint) kelt el egy 200 kilós kékúszójú tonhal, vagyis kilónként 70 ezer jenért (170 ezer forint). A legszebb és legdrágább példányt idén is a Kiyomura szusiétteremlánc vásárolta meg, amelynek elnöke, Kimura Kijosi megilletődve búcsúzott az elöregedett, 80 éves halpiactól és annak legendás tonhalaukcióitól.

Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko
Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko

A Cukidzsi hajnali tonhalaukciói hazai és külföldi turisták ezreit vonzzák, a legnagyobb érdeklődést azonban az év első, szezonindító árverése övezi, amelyen a legmagasabb árat 2013-ban érték el: egy kiéleződött licitverseny következményeként a Kiyomura kénytelen volt 154,4 millió jent, mai árfolyamon 377 millió forintot fizetni egy 222 kilogrammos tonhalért.

Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon
Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

A csillagászati összeg a magas árakhoz szokott japánokat is felháborította, és 2014-ben már elviselhető szintre mérséklődtek, tavaly pedig valósággal “összeomlottak” az árak: 2015 első árverésén már csak 4,51 millió jent (11 millió forint) kellett fizetni a legdrágább példányért, egy 180,4 kilós tonhalért, amelyet az északi partok mentén, Aomori térségében fogtak ki a tengerből.

Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko
Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko

A világon kifogott kékúszójú tonhal 80 százalékát Japánban fogyasztják el főleg nyersen, szusi és szasimi formájában. Egy darab szusiért, amely a hal legízletesebb, legzsírosabb hasi részéből készül, 3000 jent (7334) forintot is elkérnek a legjobb tokiói szusivendéglőkben.

Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon
Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

A legendás tokiói halpiac novemberben új helyre, a japán főváros déli részén fekvő Tojoszu negyedbe költözik, ahol a Tokiói-öböl egy feltöltött területén alakítottak ki korszerűen felszerelt, 40 hektáros piacot a halak és az egyéb tengeri gyümölcsök árusai számára.

Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon
Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

Ezen a helyen valaha egy városi gázszolgáltató működtetett gyárat, ezért a területet előbb meg kellett tisztítani a lerakódott rákkeltő vegyi anyagoktól, benzoltól és cianidtól, ami több év késedelmet okozott a projekt megvalósulásában. A veszélyes vegyi anyagok esetleges maradványaitól félve sok kereskedő szívesebben maradt volna a régi halpiacon.

Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko
Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko

(BBC)

Olvasói sztorik