Nagyvilág

Élő adásban túrták fel a San Bernardino-i lövöldözés elkövetőinek lakását

Igazolványokat, személyes fényképeket mutogattak a kamerába, a szakértők kiakadtak.

Több vezető amerikai hírcsatorna – a CNN és az MSNBC – is kiakasztotta a közvéleményt azzal, hogy élő adásban túrták fel a San Bernardino-i lövöldözés elkövetőinek lakását. Az első információk szerint a főbérlő engedte be őket, hogy azután alaposan körbemutogassák nem csak a megtalált személyes tárgyakat, gyermekjátékokat, hanem a lövöldözéssel gyanúsítottak igazolványait is. Sőt, úgy tűnik, a riportereken túl boldog-boldogtalan bemehetett, voltak, akik csak ténferegtek a lakásban, még a hűtőbe is benéztek.

Az ajtót egy pozdorjalemezzel zárták le a hatóságok, ezt távolították el, hogy bejussanak. Miközben a CNN élőben mutatta a felfordulást, a stúdióba meghívott elemző arról beszélt, hogy megdöbbentő, amit lát, mert a lakás tele lehet bűnjelekkel.

A Mashable megkereste az FBI-t. A szervezet szóvivője hallhatóan megdöbbent, amikor azt kérdezték tőle, be lehet-e csak úgy menni a lakásba, azt mondta: tudomása szerint zajlik még a nyomozás, de utánanéz. Egy órával később közölte, hogy a lakásban már végeztek a nyomozók.

A főbérlő a CBS News-nak azt mondta: esze ágában nem volt tömegeket beengedni a lakásba, egyszerűen betódultak, amikor kinyitotta az ajtót.

Az MSNBC kiállt munkatársai mellett, bár jelezték: valóban hiba volt igazolványokat és személyes fotókat mutogatni az adásban. A CNN pedig jelezte: a főbérlő tette lehetővé bejutásukat és olyan döntést hoztak, hogy nem mutatnak közeli képeket a fellelt személyes dokumentumokról.

Az ügyben az FBI Los Angeles-i igazgatóhelyettese is megszólalt, közölte: a nyomozók elvitték a lakásból azokat a bizonyítékokat, melyekre szükségük volt, innentől már nincs beleszólásuk abba, hogy ki megy be a lakásba. (Mashable / Atlantic)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik