Külföld

Óriásplakát kampányt indított a szlovák MKP a kvóta elleni petíciójához

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 27. 11:56

Óriásplakát kampányt indított a Magyar Közösség Pártja (MKP) annak az aláírásgyűjtésnek a támogatására, amelyet a menekültkvóták elutasítása és a helyi népszavazások ügydöntővé változtatása céljával indítottak. A “Te vagy a fontos, támogasd a petíciót” feliratú óriásplakátot pénteki pozsonyi sajtótájékoztatóján mutatta be a felvidéki magyar párt vezetése.

Nem saját magunkat akarjuk népszerűsíteni, a kampányt az aláírásgyűjtés három témájához társítjuk

– hangsúlyozta Berényi József, az MKP elnöke újságírók előtt az óriásplakát bemutatásakor. Rámutatott: bár a petícióban már több mint 12 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük, s ez meghaladja azt a számot, amelynek elérése után a belügyminisztériumnak konzultációt kell folytatnia a petíció témáiról annak elindítóival, az aláírásgyűjtést tovább folytatják. Hozzátette: azt szeretnék, ha minél több további aláírást sikerülne összegyűjteniük, egyebek mellett ezt is kívánja szolgálni a most indított plakátkampány.

Az óriásplakát kampány kezdete lehet egy új politikának, mert a petíciós akción keresztül megmutatja, hogy számunkra a polgár a legfontosabb

– mondta a kezdeményezésről Forró Krisztián, az MKP kampánykoordinátora. Elmondta: az óriásplakátokból – melyekből már néhányat kihelyeztek – a közeljövőben megközelítőleg kétszáz darabot raknak még ki, leginkább a magyarok által lakott déli régiókban.

Az MKP által októberben indított petíciónak két pontja, egy véleménynyilvánító és egy felszólító része van. Az első pontban a petíciót aláírók kinyilvánítják, hogy Szlovákia polgáraiként elutasítják, hogy a migránsok befogadása az Európai Unió egyes tagországaiba (kötelező) kvóták alapján történjen, mert úgy vélik, hogy a migránsok esetleges befogadása csak önkéntes alapon valósítható meg. A második pontban a petíció támogatói felszólítják a szlovák belügyminisztériumot, hogy kezdeményezzen olyan jogszabályi módosításokat, amelyek értelmében az érvényes helyi népszavazások a jövőben ügydöntővé váljanak. A petíció szövegében a kezdeményezők kifejtik, hogy ez utóbbit elsődlegesen az adott települések közbiztonságát – ezen belül például a menekültügyi intézkedéseket – érintő, valamint a települések környezetvédelmi viszonyaira és helységnév-változtatására vonatkozó kérdésekben szeretnék valóra váltani.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.