Nagyvilág

Négyszáz illegális határátlépő miatt kerítést építenének a lettek

Fehéroroszország felől léptek be menedékkérők a balti országba.

Lettország is kerítést építhet, mégpedig Fehéroroszországgal közös határán, hogy útját állja az onnan érkező illegális bevándorlóknak – közölte a lett miniszterelnök. Laimdota Straujuma aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy új útvonal keletkezhet, melyen keresztül menedékkérők érkezhetnek az Európai Unióba. A kormányfő arról számolt be, hogy Lettországban nemrég két, Fehéroroszországból érkezett csoportot tartóztattak fel.

Aljakszandr Tiscsenko, a fehérorosz határvédelmi bizottság sajtótitkára erre úgy reagált, hogy országa kész együttműködni a lettekkel az illegális migráció elleni küzdelemben és a közös határ védelmében. Szerinte a két országnak közösen kell feltartóztatni a határsértőket, amihez át kellene tekinteni a határőrszolgálatok elhelyezkedését, videomegfigyelő rendszert és jeladókat telepíteni. Hozzátette ugyanakkor, hogy Fehéroroszországnak nincsenek értesülései arról, hogy területéről illegális bevándorlók léptek volna be Lettországba.

A lett titkosszolgálatok értesülése szerint idén több mint négyszáz illegális bevándorló lépett be Lettországba. A keleti határok megerősítésére a következő négy évben 17 millió eurót költ a balti ország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik