Nagyvilág

Putyin felavatott egy hatalmas csillivilli mecsetet Moszkvában

„Most, hogy rühelljük az ukránokat és az amerikaiakat, felfüggesztettük a muszlimokkal szembeni félelmeinket” – mondta a New York Times-nak némi iróniával a moszkvai állami egyetem demográfiai kutatója arról, hogy tíz év huzavona után felavatták az orosz főváros új óriásmecsetét.

Több mecset, kevesebb Iszlám Állam

Az avatóünnepségen tiszteletét tette Vlagyimir Putyin mellett Recep Tayyip Erdogan török államfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök. Putyin avatóbeszédében azt mondta: Oroszországnak a vallásoktatás terén kell szembeszállnia a szélsőségekkel.

Az óriásmecset tízezer embert tud befogadni, de ez is töredéke a Moszkvában élő mintegy kétmillió muszlimnak. Hogy pontosan hány muzulmán él az orosz fővárosban, az kérdés, mert nincsenek nyilvános adatok, a népszámlálásokból sem lehet erre következtetni. Mindenesetre Törökországot leszámítva minden bizonnyal Moszkva a muszlimok európai fellegvára.

A korábbi négy legfontosabb moszkvai mecset összesen tudott befogadni tízezer embert. A nagy ünnepeken a hívők az utcára szorulnak. Makszim Sevcsenko, a Kreml emberi jogi tanácsadója azt mondta: különös, hogy egy ekkora városban, mint Moszkva, csak ennyi mecset van és még az új sem oldja meg a helyhiányt. Egy vallási vezető szerint minden moszkvai kerületben kellene, hogy legyen legalább egy mecset, mert most sokan lakásokban megtartott, nem hivatalos szertartásokra járnak, ami viszont nagyon kedvez szélsőséges szerveződéseknek és akár az Iszlám Állam toborzását is segítheti.

A főpolgármester is ellene van

A moszkvai főmufti szerint az egyik fő oka annak, hogy nem épülnek mecsetek, a közhangulat. Az elmúlt években sok építkezést mondtak le a lakossági tiltakozások miatt. Ildar Hazrat Aljautdinov szerint főleg az ortodox egyház tagjai keltik a hangulatot, házról házra járnak a híveik győzködni az embereket, hogy álljanak ki a mecsetek építése ellen. Azt azért a főmufti is leszögezte, hogy ez nem az egyház hivatalos álláspontja, csak a híveikhez kötődik.

A moszkvai főpolgármester korábban azzal érvelt a mecsetépítések ellen, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizték a muszlim rendezvények résztvevőit és nagy részükről kiderült, hogy nem is moszkvai lakosok.

Az új óriásmecset építésére a legtöbb pénzt egy orosz olajvállalkozó adta, de Törökország, Kazahsztán és a Palesztin Hatóság is adakozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik