Nagyvilág

Rengetegen meghaltak a mekkai zarándoklat közben

Egy hosszú úton haladt a zarándoktömeg, amikor kitört a pánik. Ez a háddzs legveszélyesebb napja általában. Négyezer fős mentőosztag dolgozik a helyszínen.

A tülekedésben legalább 717 ember halt meg Minában, a muszlim szent városban, Mekkától öt kilométerre – írja a BBC. A sérültek száma elérte 805-öt.

A katasztrófát az okozta, hogy egymást taposva pánikszerűen menekülni kezdtek. Hogy mi váltotta ki a tömeg rémületét, egyelőre nem tudni. Sajtójelentések szerint akkor történt a tragédia, amikor a zarándokok az Arafát-hegyről arra a helyre tartottak, ahol az “ördög megkövezésének” rítusával folytatják a haddzsot.

A tülekedés a 204-es utcán alakult ki, amely a Minán át Dzsamarátba, a kövezés helyszínére vezető két főútvonal egyike. Csütörtökön kezdődött az iszlám áldozati ünnep, az íd al-adha, amely a hasonló tömegbalesetek szempontjából a zarándoklat egyik legveszélyesebb napjának számít, mivel rengeteg hívő egyazon helyen, egyszerre vágja le áldozati állatát.

Az arab sajtóban terjedő helyszíni felvételeken földön fekvő sebesültek láthatóak, akiken az odaérkező mentősök és a polgári védelem munkatársai próbálnak segíteni. A híradások szerint mintegy négyezer főt küldtek a helyszínre a mentéshez.

Az elmúlt napokban mintegy kétmillió zarándok érkezett  a világ minden tájáról Mekkába, és onnan százezrek indultak útnak kedden a Mekkától öt kilométerre keletre fekvő Mina felé, hogy megkezdjék a hagyományos éves muzulmán zarándoklatot, a háddzsot.

Ebben a hónapban már történt egy súlyos katasztrófa Mekkában: a felújítási munkálatok egyik daruja dőlt rá a mecsetre, amiben 109-en haltak meg. A taposások tömegjelenetek sajnos gyakoriak Mekkában, legutóbb 2006-ban történt súlyos eset, akkor 364-en haltak meg, a legsúlyosabb eset pedig 1990-ben történt, akkor 1426 ember maradt holtan a szent helyen.

mekkagrafika

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik