Nagyvilág

Ciprasznak is kinézhet egy jókora csicskalángos

alekszisz ciprasz, jean-claude juncker (Array)
alekszisz ciprasz, jean-claude juncker (Array)

Adósságleírásról, újabb mentőprogramról hallani sem akarnak az eurózóna tagállamainak vezetői. Merkel kíváncsian várja, milyen javaslattal tud előrukkolni Ciprasz.

A vasárnapi népszavazás eredményének ismeretében tanácskoznak kedden este az eurózóna tagállamainak állam- és kormányfői a görög helyzetről – tudósít az MTI. A tagállami vezetők nagy többsége a csúcstalálkozón arról beszélt, hogy Görögországnak igenis reformokat kell végrehajtania, minél előbb be kell mutatni a pontos, részletes és hiteles javaslatokat.

Német lapértesülés szerint Görögország azt tervezi, hogy új kérelmet nyújt be az euróövezet mentőalapjának, az Európai Stabilitási Mechanizmusnak. A görög fél az euróövezeti pénzügyminiszterek keddi brüsszeli találkozóján jelentette be ezt a szándékát. A kérelem írott formában még nem készült el, de annyit lehet tudni, hogy két évre szóló megállapodást kötnének, amely alapján az Európai Stabilitási Mechanizmus biztosítaná az ország finanszírozási szükségleteit, ezzel párhuzamosan pedig átütemeznék a görög államadósság törlesztését. Különböző forrásokból már körvonalazódott az is, hogy a görögök el szeretnék érni 320 milliárd eurót meghaladó adósságuk 30 százalékának leírását.

 Europress

Alexander Stubb finn pénzügyminiszter az Eurócsoport üléséről távozóban azt mondta: a görög elképzelések megvalósítására nincs mód. Emlékeztetett arra is, hogy korábban már végrehajtottak egy részleges görög adósságleírást.

Az esti csúcsra érkező Angela Merkel német kancellár az újságíróknak megerősítette: az újabb mentőprogramra vonatkozó igényt kategorikusan elutasítják. Emlékeztetett arra, hogy az előző mentőprogram a keret teljes lehívása nélkül ért véget, a görögök pedig népszavazáson elutasították a hitelezők szerkezeti reformjavaslatait, ennek fényében nincs meg az alapja egy új pénzügyi csomagnak. Merkel ugyanakkor Francois Hollande francia államfővel együtt még az esti teljes körű csúcstalálkozó előtt leül Ciprasszal, aki vázolja majd elképzeléseit.

A görög reformtervekben való megállapodásra Merkel szerint már csak néhány nap áll rendelkezésre, így kíváncsian várja, hogy mivel tud Ciprasz előállni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik