Nagyvilág

A CNN-t is megjárták Orbán szavai a bevándorlásról

Kovács Zoltán (Kovács Zoltán)
Kovács Zoltán (Kovács Zoltán)

A kormányszóvivő szerint nem boszorkányüldözést folytatnak, hanem nyíltan beszélnek a kérdésről.

Keddi műsorában a magyar miniszterelnök kijelentését taglalta a CNN. A nemzetközi hírcsatorna felidézte, hogy a miniszterelnök szerint a gazdasági bevándorlásnak semmilyen haszna nincs, csak bajt és veszélyt jelent az európaiak számára. Közölte, hogy Magyarország nem akar egy jelentős, eltérő kulturális hátterű kisebbséget, „Magyarország a magyaroké”.

Richard Quest műsorvezető Kovács Zoltán kormányszóvivőt kérdezte az elhangzottakról. Mint mondta, a magyar kormányfő nagy felzúdulást keltett bevándorlásellenes retorikájával, miközben ezekben a napokban mások az egységről beszélnek. Kovács szerint Orbán az európai értékek mellett kiállva vett részt a vasárnapi párizsi felvonuláson, a bevándorlás kérdésében pedig hónapok, sőt évek óta következetes.

Quest arról is kérdezte Kovácsot, hogy mit tesz a magyar kormány, hogy ez a retorika ne váljon egyfajta boszorkányüldözéssé. A szóvivő szerint ez nem boszorkányüldözés, nem a bevándorlók elleni fellépésre szólított fel. Magát a bevándorlást tartja súlyos kérdésnek és Európára nézve súlyos fenyegetésnek.

„Ha egyszer előrántották a nyulat a kalapból, hogyan akadályozzák meg, hogy mindez ne vezessen megint egy 1939-re emlékeztető helyzethez?” – kérdezte a műsorvezető. Kovács szerint tartózkodni kell a túlzásoktól, a bevándorlás kérdéséről pedig nyíltan kell beszélni, hogy világos eredményeket lehessen felmutatni. Szerinte az elmúlt évek arra mutattak rá, hogy a menekültek nagy száma folyamatos fenyegetést jelent, amire választ kell adnunk.

Quest azt mondta: Orbán az Európai Unió összes bevándorlóját támadta azzal, amit mondott. Kovács viszont megismételte: nyíltan kell beszélni a kérdésről, különben nem leszünk képesek az európai értékeknek megfelelő megoldást találni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik