Nagyvilág

Francia támadás ellen gyakorol a svájci haderő

svájci zászló (svájci zászló)
svájci zászló (svájci zászló)

Franciaország felől támadás éri Svájcot - ezzel a forgatókönyvvel szervezték meg a svájci haderő minapi hadgyakorlatát.

A gyakorlaton, amelyen Svájc francia részének páncélos dandárjai vettek részt, az volt a hipotézis, hogy a pénzügyi csődbe jutott Franciaország a válság hatására több régióra hullott szét. Ezek egyike, “Szaónia” megtámadja Svájcot, amely így védekezni kényszerül – írja a Le Matin Dimanche című svájci lap.

A “Duplex-Barbara” elnevezésű manőver forgatókönyve szerint a francia Jura-hegység területét jelentő Szaónia erői három, Neuchatelhez, Lausanne-hoz és Genfhez közeli átkelőhelyről kiindulva szállnák meg az országot. Egy félkatonai szervezet, a “szaóniai kormányhoz” közel álló Dijoni Szabad Dandár (BLD) azért “jön, hogy megkeresse azt a pénzt, amelyet Svájc ellopott Szaóniától”, és merényleteket szervez Svájcban.

A tavalyi hasonló, “Stabilo Due” nevű hadgyakorlat az euró zuhanásának előfeltevésével zajlott le, ami társadalmi-szociális zűrzavart idéz elő Európában és menekültek beáramlását Svájcba. Daniel Berger, egy svájci dandár parancsnoka szerint “a gyakorlatnak egyáltalán semmi köze nem volt Franciaországhoz, amely országot nagyra értékelünk. A manővereket 2012-ben készítettük elő, amikor a francia-svájci adóügyi kapcsolatok még kevésbé feszültek voltak”.

Múlt vasárnap a svájciak igen nagy többsége az általános hadkötelezettség mellett foglaltak állást. A résztvevők 73,2 százaléka elutasította a Svájc Hadsereg Nélkül nevű alkalmi koalíció javaslatát a hadkötelezettség eltörléséről. A kezdeményezést a szocialisták, a környezetvédők és a feministák támogatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik