Nagyvilág

Rózsaszín cellákkal nyugtatják az elítélteket

Rózsaszín börtön (rózsaszín börtön)
Rózsaszín börtön (rózsaszín börtön)

Rózsaszínre festettek harminc börtöncellát Svájcban, hogy hamarabb lehiggadjanak a legerőszakosabb elítéltek.

Az újítás eredményes. Legalábbis Daniela Spath pszichológus szerint, mert azt tapasztalta, hogy tizenöt perc alatt lecsökken a rózsaszínű cellába csukott rab dühszintje, de azért általában két órán át “higgasztják”.

Néhány svájci rendőrkapitányságon is rózsaszínben láthatják a világot a dühöngő “vendégek”, azokon is vannak már rózsaszín cellák ugyancsak nyugtatóként.

A színterápia nem újkeletű, korábbi pszichológiai tanulmányok sokasága foglalkozott a színeknek az emberre gyakorolt lélektani hatásaival, és a rózsaszínt egyöntetűen lecsillapítónak találták. Az Egyesült Államokban egy iowai sportstadionban a vendégcsapat öltözőjét festették rózsaszínre a helyi csapat edzőjének utasítására, hogy “passzív hangulatba” hozza az ellenfelet.

Az elítéltek általában nem rajonganak a rózsaszínért. Texasban egy börtönben ezért ilyen ruhában járatják őket, hogy még kevesebb kedvük legyen visszakerülni a rács mögé. Ami a svájci újítást illeti, a rózsaszín népszerű a börtönőrök körében, a rabok azonban ott sem örülnek neki.

“Megalázó, hogy olyan cellában kell raboskodniuk, amely egy kislány szobájához hasonló” – idézte Peter Zimmermant, a svájci börtönreform egy munkatársát a The Daily Telegraph című brit lap.

Magyarországon egyelőre nincsenek rózsaszín cellák, de annyit már sikerült elérni, hogy egyes bv. intézetekben fekete helyett világosabb színűre festették a rácsokat, enyhítve ezzel a rabokat és az őröket nyomasztó közeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik