Nagyvilág

London az ellenzék kormányát ismeri el

Kiutasította Líbia londoni nagykövetségének összes diplomatáját a brit kormány. Mostantól a Kadhafi-rezsim ellenzékét képviselő Átmeneti Nemzeti Tanácsot ismerik el egyedüli líbiai kormányzati testületként.

Nagy-Britannia ugyanúgy viszonyul ezentúl az Átmeneti Nemzeti Tanácshoz (ÁNT), “mint a világ bármely más kormányához” – jelentette be a brit külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatóján. William Hague azt mondta, hogy a brit kormány a líbiai diplomáciai személyzetet nem tekinti többé a líbiai kormány képviselőjének, és az ÁNT-t kéri fel a londoni követség új vezetőjének kijelölésére. A líbiai ügyvivőt tájékoztatták arról, hogy neki és a Kadhafi-rezsim többi, még Londonban dolgozó diplomatájának távoznia kell Nagy-Britanniából.

Az ÁNT bizonyította elkötelezettségét a nyitottabb és demokratikus Líbia megteremtése mellett, a Kadhafi-rezsimet ugyanakkor a líbiai néppel szembeni brutalitása “megfosztotta minden legitimitásától” – mondta a brit külügyminiszter. Hague hozzátette: a brit kormány keresi a módját annak, hogy a korábban Nagy-Britanniában zárolt líbiai állami vagyonok felszabadításával miként segíthetné az ellenzéket, illetve a líbiai lakosságot.

Tripoli továbbra sem hajlandó Moammer Kadhafi lemondásáról tárgyalni. Ezt a múlt héten erősítette meg a hivatalos líbiai rezsim külügyminisztere Moszkvában, ahol az orosz külügyminiszterrel tárgyalt. A francia külügyminiszter pedig azt mondta, hogy Kadhafi Líbiában maradhat, ha távozik a politikai életből. Franciaország márciusban, Németország pedig a múlt hónapban jelentette be, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanácsot ismeri el Líbia törvényes képviselőjének. Oroszország viszont nem ért egyet azokkal, akik kizárólag csak a líbiai ellenzéket ismerik el, de az ÁNT-t is a tárgyalásokba bevonandó félnek tekinti.

A felkelők a diplomáciában szokatlan eszközöktől sem riadnak vissza. Hétfőn a bolgár fővárosban át akarták venni az irányítást az ország nagykövetségén. Elkergették a szófiai nagykövetet, elégették Moammer Kadhadi portréit, eltávolították a hivatalos líbiai lobogót, és helyére saját zászlójukat vonták fel. A bolgár külügyminisztériumnak ez túl sok volt: annak ellenére, hogy júniusban a líbiai felkelők testületét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot legitimnek ismerték el, most nem kívánatos személlyé nyilvánították a csoportot vezető konzult.

A NATO közben kiterjeszti a légicsapásokat. Brüsszelben bejelentették, hogy a szövetség korábban polgári jellegű célpontokat is légicsapásokkal sújt Líbiában, ha azokat a Moammer Kadhafihoz hű erők használják. A rezsim erői számos létesítményt megszálltak, amelyek korábban polgári célokat szolgáltak, ezek mostantól nem számítanak védettnek. Március végén kezdett művelete során a NATO már közel 17 ezer repülést hajtott végre Líbia fölött, és ebből több mint 6 ezer csapásmérő volt.

Kadhafit támogatja a Lockerbie-merénylő

A Lockerbie-merényletért elítélt líbiai férfi megjelent Tripoliban egy Moammer Kadhafit támogató gyűlésen. A líbiai állami televízió egy fehér turbánt viselő, kerekesszékben ülő férfit mutatott, akiről azt állították, hogy Abdelbász Ali Mohamed al-Megrahi. A skóciai Lockerbie-merénylet egyetlen elítéltje líbiai titkosszolgálati ügynök volt, 2001-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, de két éve elengedték skóciai börtönéből arra hivatkozva, hogy rákos. A Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas. 2009-es szabadon bocsátása után al-Megrahit hősként ünnepelték, amikor visszatért Líbiába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik