Nagyvilág

Védik a külföldieket Elefántcsontparton

Ezerötszáz, Elefántcsontparton tartózkodó külföldit véd az ENSZ épületében. Háromszáz fős csapaterősítést küldött Franciaország Elefántcsontpartra. Hillary Clinton azonnali lemondásra szólította fel a volt elnököt.

Háromszáz fős csapaterősítést küldött Franciaország Elefántcsontpartra – jelentett be vasárnap Párizsban a francia hadsereg vezérkari főnöksége.

A nyugat-afrikai országba vezényelt Licorne nevű francia kontingensben eddig 900 katona teljesített szolgálatot, akik az állam gazdasági fővárosában, Abidjanban átvették a helyi repülőtér ellenőrzését. Abidjanban csütörtök óta heves harcok dúlnak a hatalmához ragaszkodó Laurent Gbagbo volt elnökhöz hű erők és a megválasztott államfő, Alassane Ouattara mögött felsorakozott fegyveresek között.

Ezerötszáz külföldit védenek

Elefántcsontpart fővárosában több mint 1500 külföldi állampolgár tartózkodik az ENSZ-erőket támogató francia katonai alakulat táborában – közölte szombat este az alakulat, a Licorne szóvivője. Közülük mintegy 700 francia, ötven más európai országból, a maradék 600 pedig a világ minden tájáról való, de legtöbbjük libanoni.

Elefántcsontpart

Elefántcsontpart nyugat-afrikai állam, a Guineai-öböl partján helyezkedik el, nyugatról Libéria és Guinea, északról Mali és Burkina Faso, keletről Ghána határolja. Az állam történelme a portugál hajósok 1460-as években történt érkezése óta ismert. 1960-ig francia gyarmat. Függetlenségének elnyerésekor az ország Francia Nyugat-Afrika legvirágzóbb állama volt, a régió teljes exportjának 40%-a innen származott.

A 2000 októberében tartott elnökválasztáson után zavargások robbantak ki, 180 halott volt az eredmény. Nemsokkal ezután az elnöki hivatalba beiktatták a választás győztesét, Laurent Gbagbót. 2002. szeptember 19-én a hajnali órákban, míg az elnök Olaszországban tartózkodott, fegyveres felkelés tört ki. Gbagbo elnöki terminusa 2005. október 30-án lejárt, de tekintettel a fegyveres lázadók jelenlétére, a választások megtartásának lehetetlenségére, megbízását egy évvel meghosszabbították. A kormány és a lázadók közötti békét 2007. március 4-én írták alá.

A Caritas katolikus szeretetszolgálat úgy tudja, hogy az Elefántcsontpart nyugati részén található Duekoue városban ezen a héten történt öldöklésben több mint ezer polgári lakost mészároltak le bozótvágó késekkel és lőfegyverekkel. Erről a Caritas saját alkalmazottai győződtek meg, miután összeszámolták a város utcáin heverő holttesteket – tette hozzá a szervezet szóvivője. A mészárlás vasárnap, hétfőn és kedden történt. Az áldozatok között sok olyan van, aki az ország más részéből menekült oda a harcok elől – tette hozzá.

Clinton lemondatná Gbadót

Azonnali lemondásra szólította fel az amerikai külügyminiszter vasárnap Laurent Gbagbót. Clinton közleménye szerint Gbagbo anarchiába sodorja az országot. Washingtont komolyan aggasztja az, hogy veszélyessé vált, és tovább romlik a helyzet a nyugat-afrikai országban, illetve tömeges mészárlásokról érkeznek hírek az ország nyugati részéből – közölte az amerikai külügyminiszter. Egyben felszólította a megválasztott elnököt, Alassane Ouattarát, hogy tartsa tiszteletben a háborús törvényeket, és vessen véget a polgári lakosság elleni támadásoknak.
Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik