Nagyvilág

Amerikai katona egy bagdadi katonai törvényszék előtt

Megkezdődött az amerikai Navy SEAL elitegység egyik katonájának tárgyalása.

A 28 éves Julio Huertas őrmestert azzal gyanúsítják, hogy nem lépett közbe egy iraki fogoly bántalmazásakor, illetve akadályozta az eset kivizsgálását.

Az ügyben egyébként az osztag három tagja ellen folyik eljárás. Az amerikai katonákat az iraki Ahmed Hasim Abed vádolta meg azzal, hogy bántalmazták őt a börtönben. Abedet tavaly szeptemberben vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy köze lehetett a Blackwater amerikai biztonsági cég négy alkalmazottjának 2004-ben elkövetett meggyilkolásához.A holttesteket az elkövetők felgyújtották, és végigvonszolták Fallúdzsa utcáin.

Egy tanúként beidézett katona – aki nem tagja az elitegységnek – azt mondta, látta, hogy a SEAL egyik katonája ököllel megütötte a fogvatartottat, aki az ütés következtében vérezni kezdett. A bántalmazáskor jelen volt Huertas és az osztag egy további tagja, és Huertas állt legközelebb ahhoz a katonához, aki ütött.

A három gyanúsított megúszhatta volna az esetet egy fegyelmivel, ám ők ragaszkodtak ahhoz, hogy katonai törvényszék előtt tisztázzák a nevüket. Ha bűnösnek találják, Huertast egyéves börtönbüntetésre ítélhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik