Nagyvilág

Csehországnak nem tetszenek a vietnamiak

Nem jó, ha más kultúrkörből származó emberek kapnak munkát Csehországban, mert letelepednek, s a jövőben ebből etnikai probléma lehet - véli Jirí Paroubek, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke.

Az Aktuálne.cz hírportál pénteki közlése szerint Paroubek kijelentése csütörtökön Kutná Horában hangzott el. A politikus azzal kapcsolatban fogalmazott meg véleményt, hogy a tajvani Foxconn cég LCD képernyőket és számítógépes elemeket gyárt a városban, s a munkaerő nagy részét vietnamiak és mongolok teszik ki.

“Nem jó más kultúrából származó embereket alkalmazni, mert aztán itt maradnak. Elsajátítják a nyelvet, gyermekeik vannak és etnikai probléma van ebből” – jelentette ki állítólag Paroubek a munkaügyi hivatalban lezajlott beszélgetésen.

Lelkiismeretesebben dolgoznak a cseheknél

A találkozó során az egyik munkaügyi alkalmazott kifejtette: a külföldi vendégmunkásokat a cégek azért alkalmazzák, mert ellentétben a csehekkel nagyon lelkiismeretesen és fegyelmezetten dolgoznak. “Ráadásul ez a kemény munka, különösen váltakozó műszakban, nem vonzó a mieink (csehek) számára” – idézi az Aktuálne.cz az alkalmazott szavait.
Paroubnek ez állítólag nem tetszett, s azzal érvelt, hogy a külföldiek alkalmazása lenyomja a csehországi munkabéreket.

A volt szociáldemokrata miniszterelnök szavai negatív visszhangot keltettek, ezért a párt szóvivője megpróbálta őket megindokolni. “Az elnök úr nem gondolta rosszul, kijelentése a munkanélküliséggel összefüggésben hangzott el. Lényegében csak azt mondta, hogy a külföldiek előtt mindig a hazai, cseh munkaerőt kellene előnyben részesíteni” – magyarázta újságíróknak Katarína Blechová.

A pártelnök tagad

Paroubek azt állítja: szavait kiragadták környezetükből, s követeli, hogy az Aktuálne.cz tegye közzé az egész beszélgetést.

“Teljes mértékben a kormány bevándorlási politikájával összhangban beszéltem, miszerint az államnak ezen a területen előnyben kell részesíteni a miénkhez közeli civilizációs köröket, tehát Kelet- és Délkelet-Európa országainak lakosait. Ezek már egy generáció alatt integrálódnak a többségi társadalomba, s munkahelyük elveszítésekor nem keletkeznek olyan nagy problémák, mint a dél-, illetve délkelet-ázsiai szervezetlen bevándoroltak esetében, ahogy azt az utóbbi években látjuk” – fejtette ki Paroubek.

Rabszolgasorban a vendégmunkások

A külföldi munkavállalók kérdése a nemzetközi gazdasági válság következményei kapcsán került előtérbe az utóbbi időben Csehországban. A Lidové Noviny című tekintélyes konzervatív napilap tíz napja azt írta, hogy a válság miatt hihetetlen körülmények között tengődnek, s gyakorlatilag rabszolgasorsra jutottak az országban dolgozó külföldi vendégmunkások tízezrei.

“Munkájukért nem kapnak fizetést és egyre inkább eladósodnak. Ha meg akarnak szabadulni a rabszolgamunkától, akkor el kell szökniük vagy drága pénzen ki kell vásárolniuk magukat” – mutat rá a lap terjedelmes összeállításában. Megjegyzi, hogy a külföldiek szenvedéséből a különféle munkaközvetítő ügynökségek továbbra is hatalmas hasznot húznak, míg az állami szervek gyakorlatilag úgy tesznek, mintha nem látnák a problémákat.

A cseh belügyminisztérium kimutatása szerint május végén több mint 444 ezer külföldi állampolgár tartózkodott Csehországban, közülük mintegy 345 ezer különféle okokból hosszú lejáratú tartózkodásai engedéllyel. A cseh cégek az utóbbi években leginkább Ukrajnából, Vietnamból és Mongóliából hoztak be vendégmunkásokat, akiknek egy része tavaly óta a gazdasági válság miatt elveszítette munkahelyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik