Nagyvilág

Összeütközött két atom-tengeralattjáró

Összeütközött az Atlanti-óceán mélyén egy brit és egy francia atom-tengeralattjáró - írta haditengerészeti forrásokra hivatkozva a hétfői The Sun. Sérülés, károsodás nem történt.

A legnagyobb brit tömeglap értesülése szerint a balesetben, amely „február 3-án vagy 4-én történt”, a Vanguard nevű brit és a Le Triomphant francia tengeralattjáró ütközött egymással. Mindkét hajó nukleáris meghajtású, és atomfegyvereket hordoz.

A beszámoló szerint mindazonáltal sugárzó anyag nem szivárgott ki egyik tengeralattjáróról sem, és személyi sérülés sem történt.

A hajók egymással össze nem függő küldetéseket teljesítettek, és a The Sun brit haditengerészeti forrásai szerint „több millió az egyhez” volt az esélye annak, hogy az Atlanti-óceán ugyanazon pontján találkozzanak.

A hadihajók hangradarral – szonárral – vannak felszerelve, amely lehetővé teszi más tengeralattjárók helyzetének azonosítását, azonban az e felderítő berendezések ellen kidolgozott korszerű védelmi eszközök olyan hatékonyak, hogy a két tengeralattjáró esetleg nem „látta” egymást – áll a brit lap ismertetésében.

Az idézett haditengerészeti forrás szerint az „nagyon valószínűtlen” volt, hogy nukleáris robbanás következzék be, de a radioaktív szivárgás a lehetséges következmények között volt. Még rosszabb esetben odaveszhetett volna a legénység és a Vanguard atomfegyver-arzenálja, ami „nemzeti katasztrófával ért volna fel”.

A beszámoló szerint a brit tengeralattjárót a skóciai Faslane kikötőjébe vontatták, a francia hadihajó Brest felé „vánszorgott”; mindkét hajón jól láthatók voltak az ütközés okozta sérülések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik