Nagyvilág

Kaszparov öt nap börtönt kapott

Nem engedélyezett tüntetés szervezéséért és vezetéséért büntették meg a volt sakkvilágbajnokot, miután pártja, a Másik Oroszország előre tiltakozott a jövő heti választás eredménye ellen. A tüntetés szónoklatait légkalapácsokkal tették hallhatatlanná.

Mintegy 2-3 ezer ember vett részt a Másik Oroszország ellenzéki tömb megmozdulásán Moszkvában; a tüntetők egy része a Központi Választási Bizottság székhelye felé vette útját. Az ellenzéki párt egyik vezetője ott petíciót adott át az intézmény hivatalnokának, amelyben közölték: a december 2-i választás eredménye nem tekinthető legitimnek, mert a voksolás körülményei nem felelnek meg a demokrácia követelményeinek. A párt kérte Vlagyimir Putyin államfő törlését a jelölőlistájáról, amiért államfői posztját pártpropagandára használta.

Jókor búgtak fel a légkalapácsok

A gyűlés totális biztonsági intézkedések közepette ment végbe. Az Andrej Szaharov emberjogi harcosról elnevezett sugárúton a járdaszélen húzódó alacsony kerítés mögött rohamrácsok, azok mögött 3 méterenként katonák és rendőrök álltak. Sok civil ruhás nyomozó szorgosan fényképezett, filmezett.


Kaszparov öt nap börtönt kapott 1

Kaszparov szónokolt és szervezett is (Fotó: EPA)

A szónokok egy kisteherautó platójáról beszéltek, szerény erősítéssel, de amint megszólaltak, egy közeli építkezésen hirtelen felzúgtak a légkalapácsok, az egyik keresztutcából pedig ellentüntetők erősítői kezdtek harsogni. Újságírók a helyszínen elmondták: a Másik Oroszország megmozdulásait rendszeresen megzavarják.

A demonstrálók egy csoportja a Központi Választási Bizottság székhelye felé indult; közülük emelték ki és szállították el Kaszparovot is.

Már el is ítélték

Nem engedélyezett tüntetés szervezéséért, vezetéséért és a rendőrséggel szembeni ellenállásért öt nap börtönt kapott a volt sakkvilágbajnok. “Minden hazugság, ami hallottak” – mondta Kaszparov az ítélet kihirdetése után.

Jurij Kosztanov ügyvéd közölte: a bíróság törvényellenes és megalapozatlan ítéletet hozott, ezért fellebbezést nyújtott be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik