Nagyvilág

Újra szabad a fátyol a török egyetemeken?

A tervezett alkotmányos reform keretében a török miniszterelnök feloldaná a muszlim nők számára a török egyetemeken bevezetett fátyolviselési tilalmat. A világi elit, élén a török hadsereggel, felháborodott a kijelentésen.

A felsőoktatáshoz való jogot nem lehet korlátozni arra hivatkozva, hogy egy lány mit visel – nyilatkozta a miniszterelnök a Financial Timesnak, hozzátéve, hogy Törökországgal ellentétben a nyugati társadalmakban nem jelent gondot az iskolai fátyolviselés, és a politikusoknak kötelességük ezt a problémát rendezni.

A miniszterelnöknek a fátyolviselés feloldására vonatkozó kijelentései nagy felháborodást okozhatnak a török világi elit köreiben, különösen a török szekuláris államberendezkedés felett őrködő hadsereg soraiban. Tayyip Erdogan pártja, az iszlámista gyökerű AKP idén júliusban nyert újabb ötéves mandátumot a török parlamenti választásokon. Az ország világi elitje már akkor attól tartott, hogy a kormánypárt növelni fogja a vallás szerepét az államban.

A széles társadalmi vita során kialakítandó új alkotmány egy demokratikus, szociális államberendezkedést védelemzni – jelentette ki a miniszterelnök. Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a fátyolviselés engedélyezése az állami felsőoktatásban egy lassú folyamat része, melynek végén minden török nőt arra kényszeríthetnek, hogy fedje be a fejét nyilvános helyeken.

A világi elit a török üzleti piacokhoz hasonlóan aggódva figyeli a fátyolviselési jog körül kibontakozó egye növekvő vitát. Tíz évvel ezelőtt a széles társadalmi támogatást élvező török hadsereg elűzte a túlságosan szélsőségesnek tartott iszlám kormányt.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik