Nagyvilág

Veszélyben a schengeni bővítés

Veszélyben van a schengeni övezet bővítése, mégpedig nem az új tagok felkészületlensége, hanem egyes régi tagállamok miatt – jelentette ki a cseh belügyminiszter csütörtök éjjel.

Ivan Langer a nyolc EU-tagállam belügyminiszterének részvételével az ausztriai Innsbruckban rendezett Salzburgi Fórumon elhangzottakról számolt be. A csütörtökön kezdődött kétnapos tanácskozáson az osztrák, a magyar, a cseh, a szlovák, a szlovén, a lengyel, a román és a bolgár belügyminiszter mellett részt vesz Franco Frattini, az EU belügyi biztosa és Rui Carlos Pereira, a belügyminiszteri tanács soros portugál elnöke. Horvátország megfigyelőt küldött a fórumra.

Ivan Langer közölte: a tanácskozáson szó volt arról, hogy egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint kilenc régi tagállamban a bővítéshez szükséges SISOne4All projekt számítógépes rendszerének bevezetése halasztódik, és ez a késlekedés sokkal inkább fenyegeti az övezet kibővítését, mint az új tagállamok állítólagos hiányosságai.

A cseh belügyminiszter szerint a késedelemről szóló értesülést Franco Frattini is megerősítette. A kilenc érintett ország, ahol gondok voltak a Schengeni Információs Rendszer (SIS) új változatának bevezetésével: Belgium, Dánia, Spanyolország, Finnország, Norvégia, Izland, Olaszország, Görögország és Hollandia.

Langer közölte: kérte Frattinit és a portugál belügyminisztert, szólítsa fel az érintett országokat arra, hogy haladéktalanul kezdjék meg az új SIS-rendszer bevezetését, hogy tartani lehessen a schengeni övezet bővítésére kitűzött határidőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik