Nagyvilág

Békés kivonulást ajánl Amerikának egy iszlámista csoport

"Tűzszünetet", illetve biztonságos kivonulást ajánlott fel pénteken az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető iraki fegyveres csoport az Egyesült Államoknak, amennyiben egy hónapon belül végrehajtja a csapatkivonást, és hátrahagyja Irakban a nehézfegyvereket.

Abu Omar al-Bagdadi, az Iszlám Állam Irakban nevű csoport vezetője az interneten tette közzé felhívását. “Felszólítjuk (George W.) Busht, hogy ne szalassza el ezt a történelmi lehetőséget” – mondta Bagdadi, aki egyben felszólította a volt iraki elnök, Szaddám Huszein hadseregében egykoron szolgáló tiszteket, hogy csatlakozzanak fegyveres csoportjához. Bagdadi szerint zsold és lakás vár rájuk, feltéve, ha fel tudnak mondani három súrát (Korán-verseket).

A húszperces hangfelvétel hitelességét nehéz megállapítani, de a beszéd olyan internetes oldalon jelent meg, amely általában közzéteszi az iszlám fegyveres csoportok közleményeit.

Az Iszlám Állam Irakban októberben jelentette be létrejöttét. Feltételezések szerint olyan ernyőszervezetről van szó, amely iraki iszlám fegyveres csoportokat tömörít, közöttük az al-Kaida iraki szárnyát is.

Bagdadi azzal fenyegetőzött, hogy ha az Egyesült Államok nem engedelmeskedik, akkor megbánja. Arra “utasította” Washingtont, hogy az amerikai katonák “csapatszállító járművekkel és repülőgépekkel azonnal hagyják el Irakot, de csak kézi fegyvert vigyenek magukkal.” A nehézfegyvereket és az amerikai katonai támaszpontokat át kell adniuk a szervezetnek. A csapatkivonást egy hónap alatt le kell bonyolítani, ez idő alatt a szervezet nem fogja semmilyen módon támadni az amerikai csapatokat – hangoztatta.

Bagdadi azt állította, hogy “az óriás elkezdett összeomlani és menekülni próbál”. Szerinte Washington a szaúdi kormányon keresztül kapcsolatba akart lépni csoportjával, de a kezdeményezést elutasították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik