Külföld

“Békés harag napját” hírdetett meg a pápa ellen egy muszlim vezető

admin
admin

2006. 09. 18. 07:29

A "békés harag napjának" hirdette meg a következő pénteket az egyik legbefolyásosabb muzulmán egyházi méltóság, felszólítva a muszlimokat, hogy tiltakozzanak a pápa iszlámellenesnek minősített kijelentései ellen annak ellenére, hogy a szentatya vasárnap sajnálkozását fejezte ki az elhangzottak miatt.

Juszuf al-Karadavi sejk vasárnap a katari al-Dzsazíra arab hírtelevízióban tüntetésekre és a hagyományos pénteki ima után a mecsetekben rendezendő ülősztrájkokra hívta fel a világ muzulmánjait, hogy ily módon, erőszakmentesen tiltakozzanak a katolikus egyházfő ellen.

Karadavi, aki a muzulmán ulémák (hittudósok) világszövetségének elnökeként tekintéllyel rendelkezik a szunnita muzulmánok körében, egy közkedvelt heti vallási műsorban fogalmazta meg felhívását. Az egyiptomi származású katari pap megtiltotta követőinek, hogy templomokat támadjanak meg. Egyúttal felszólította az arab és muzulmán országok vatikáni nagyköveteit, hogy írásban fejezzék ki tiltakozásukat a Szentszéknél XVI. Benedek vitatott kijelentései miatt, és bojkottálják az egyházi állam rendezvényeit.

Karadavi a pápa szemére vetette, hogy vasárnap elhangzott tisztázó nyilatkozata nem volt valódi bocsánatkérés. Szerinte az egyházfő ehelyett a muzulmánokat hibáztatta amiatt, hogy félreértették szavait. Amíg XVI. Benedek nem vonja vissza szavait, szünetelni fog a muzulmánok és a keresztények közötti párbeszéd – hangsúlyozta.

A pápa a múlt héten Regensburgban egyebek között egy bizánci császár kijelentéseit idézte, melyek szerint Mohamed próféta csupán “rossz és embertelen dolgokat” hozott a világnak. Ezek a szavak heves tiltakozásokat váltottak ki szerte a muzulmán világban. XVI. Benedek vasárnap fejezte ki először személyes sajnálkozását félreérthető kijelentései miatt.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.