Nagyvilág

Kísérleti atomrobbantásra készül Észak-Korea?

Észak-Korea valószínűleg föld alatti atomrobbantási kísérletre készül – állítja az ABC amerikai televízió egy washingtoni külügyi illetékesre hivatkozva. Dél-koreai biztonsági szakértő ugyanakkor kétségbe vonta az amerikai információt.

Egy katonai illetékes elmondta: az amerikai felderítés gépjárművek jelentős mozgását észlelte egy észak-koreai atomkísérleti telepnél, illetve hatalmas kábeltekercseket görgetnek az ország északi részén lévő feltételezett központ felé. A kábelek a robbantás helyszínét kötnék össze a megfigyelőállással. Az ABC beszámolója szerint ezekről az értesülésekről tájékoztatták a Fehér Házat, de a washingtoni vezetés nem minősítette azokat meggyőző erejűeknek.

Bek Szjong Dzsu, a szöuli védelmi intézet Észak-Koreával foglalkozó kutatócsoportjának a vezetője szerint a jelenlegi helyzet túlságosan kedvezőtlen Phenjan számára, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa júliusban elítélte rakétakísérleteit, és ezek a tesztek különösen kedvezőtlen hatással voltak a hűséges szövetségesének számító Kínával való kapcsolataira. A szakértő úgy véli, egy nukleáris kísérlet nemcsak arra kényszerítené Phenjant, hogy újrakezdje diplomáciai erőfeszítéseit a Pekinggel való viszony javítására, hanem „elviselhetetlen következményekkel, köztük katonai szankciókkal is” számolnia kellene.

Észak-Korea már „nukleáris hatalomnak” nyilvánította magát, de egyelőre nem hajtott végre atomfegyver-kísérletet. Észak-Korea november óta nem hajlandó részt venni a pekingi hatoldalú, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán részvételével zajló tárgyalásokon, amelynek célja meggyőzni Phenjant nukleáris programjának feladásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik