Nagyvilág

Nincs egységes út az euróövezetbe

Az Európai Unió új tagországai saját képességeik és szükségleteik szerinti tempóban lépnek majd be az euróövezetbe, jelentette ki egy keddi brüsszeli előadásában Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse.

A brüsszeli illetékes – aki csütörtökön hivatalos látogatást tesz Magyarországon – egyúttal arra szólította az új tagországokat, hogy fokozzák eltökéltségüket a pénzügyi fegyelem betartására, és tartsák ellenőrzés alatt az inflációs nyomást. Hozzátette, hogy a pénzügyi és adóreform végrehajtása nem pusztán az eurócsatlakozás miatt fontos, hanem ez szolgálja a legjobban az országok érdekeit is.

Az Európai Bizottság jövőre ismét jelentést ad ki arról, hogy a tavaly csatlakozott tíz új tagállamban – köztük Magyarországon – hogyan áll a felzárkózás az euróbevezetés feltételeihez. Brüsszel csak akkor ajánlja az érintett állam áttérését a közös pénzre, ha az szigorúan teljesíti a szükséges kritériumokat, szögezte le a spanyol biztos. Hozzáfűzte, hogy a bizottság készen áll az említett jelentésekben javasolni azon országok csatlakozását, amelyek felzárkózása kellően előrehaladott lesz ehhez.

Almunia emlékeztetett arra is, hogy hat új tagország (a balti államok, Ciprus, Málta és Szlovénia) már csatlakozott az euró előszobájának tekintett uniós árfolyam-mechanizmushoz, míg a négy nagyobb egyelőre szabadabban tartja valutáját. Figyelmeztetett egyúttal, hogy a valuta-leértékelés rövid távon segíthet ugyan a versenyképesség javításában, de nem alkalmas alapvető szerkezeti problémák kezelésére, sőt, ezeket hosszabb távon még költségesebbé teheti.

Az EU-bővítéssel szemben az euróövezet bővítése fokozatos folyamat lesz, nem lehet várni az összes új tagország egyidejű csatlakozását, mondta összegzésképpen Almunia. Az új tagországok már hosszú utat tettek meg európai integrációjukban, amelyben az eurócsatlakozás lesz a következő mérföldkő néhány éven belül. A tíz állam ugyanakkor különböző kezdő feltételekkel indul ebben a folyamatban, és a közös pénz bevezetéséhez nincs egységes út, mutatott rá Almunia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik