Nagyvilág

Blair nyílt vitát akar az unió jövőjéről

A brit elnökség megpróbál előrehaladást elérni az EU 2007-2013-as keretköltségvetésének jóváhagyásában – hangoztatta a hat hónap uniós elnöki programját bevezető beszédében, az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülése előtt Tony Blair brit miniszterelnök.

Mindenki véleményére nyitott és befogadó jellegű vitát kíván ösztönözni az Európai Unió jövőjéről Nagy-Britannia július elsején kezdődő, féléves soros EU-elnökségének idején – szögezte le a miniszterelnök, aki szerint a jelenlegi nem az intézmények, hanem a politikai vezetés válsága.

“Őszinte és nyílt, kölcsönös sértegetések nélküli” vitára szólított fel a brit kormányfő, a július 1-én kezdődő brit Európai Uniós soros elnökség céljait vázolva. Blair kijelentette: mindig is “szenvedélyes európai” volt és az is maradt, hisz Európa politikai jövőjében, ezért soha nem fogadna el egy olyan Európai Uniót, amely csupán gazdasági piac lenne. A brit miniszterelnök úgy vélekedett: a közösségnek 50 évvel születése után meg kell újulnia, hogy válaszolni tudjon a világ kihívásaira.

Folytatni kell az Európai Unió bővítését, mert az ajtók becsukása a belépni szándékozók előtt erősítené az új nacionalizmus és idegengyűlöletet – jelentette ki Blair, aki tagadta, hogy felelős lenne az EU múlt heti csúcsértekezletének kudarcáért, és kijelentette, hogy sosem szorgalmazta az EU közös agrárpolitikájának hirtelen átalakítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik